NAPETI ODNOSI

Poznati ruski jastreb okomio se na šefa Wagnera: Otvoreno ga optužio da planira izvesti državni udar!

I prije su vojni analitičari prognozirali kako bi neuspjeh ruskih planova u Ukrajini mogao okrenuti ruske vođe jedne protiv drugih

Jevgenij Prigožin

 Handout/Afp

Vojni bloger Igor Girkin, poznati ruski jastreb koji se ‘istaknuo‘ u ratu u ukrajinskoj regiji Donbas 2014. godine kao jedan od glavnih proruskih separatista u Ukrajini te je dogurao i do funkcije ‘ministra obrane‘ samoproglašene Donjecke Narodne Republike - žestoko se okomio na šefa plaćenika grupe Wagner, Jevgenija Prigožina, piše Slobodna Dalmacija.

Ovaj bivši časnik i gorljivi nacionalist optužio je financijera Wagner grupe, za planiranje državnog udara protiv trenutnog ruskog vodstva. Girkin je otvoreno optužio Prigožina da planira izvesti državni udar usred nadolazeće ukrajinske protuofenzive te da kontinuirano krši ruske zakone o cenzuri protiv obezvređivanja ruske vojske i vojnog zapovjedništva. Kaže kako će se dogoditi "pobuna" ako se Prigožinu "dopusti" da nastavi voditi Wagner grupu.

Podsjetio je kako je Prigožin naredio plaćenicima da se povuku u Wagnerove baze duboko od fronte i to upravo u ovom najkritičnijem trenutku kad se Ukrajinci spremaju u napad. Također kazuje kako pripadnici Wagnera nikad nisu položili prisegu kojom bi se obvezali da se neće boriti protiv Rusije ili njenih vojnih snaga. Girkin dodaje da bi, ako Rusija propusti nadolazeću protuofenzivu, politička situacija u zemlji mogla postati neprepoznatljiva do kraja ljeta.

I prije su vojni analitičari prognozirali kako bi sve očitiji neuspjeh ruskih planova u Ukrajini mogao okrenuti propale ruske vođe jedne protiv drugih.

Kao što je poznato, Prigožin je izjavio 27. svibnja da će Wagner kasnije odlučiti hoće li se boriti u Ukrajini ili u nekoj drugoj zemlji, što ukazuje na to da Prigožin zadržava sposobnost da vodi svoju vojsku izvan formalne ruske vojne zapovjedne strukture. Girkin je također nedavno kritizirao rusko vojno zapovjedništvo zbog neuspjeha u suočavanju s Prigožinovim otvorenim i brutalnim sukobom s ruskim Ministarstvom obrane, čak je upozorio da će Prigožin "pojesti" ruske vojne dužnosnike koji su se "kladili" na njega dok nastoji povećati svoju političku moć.

Institut za proučavanje rata (ISW) podsjeća kako Girkin i njegova ekipa iz Kluba bijesnih patriota tvrde da se sukob između ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i Prigožina razvija u rat između ruske vojske i Wagnerovih snaga, ali da Putin na to ne obraća pažnju.

„Girkinove kritike kao i one njegovih suradnika uvelike su u skladu s Prigožinovim kontinuiranim davanjem prioriteta vlastitim osobnim ciljevima nad onima ruskog Ministarstva obrane i šire operativne situacije u blizini Bakhmuta – ocjenjuje ISW.

U nedavnim intervjuima, Prigožin je hvalio Ukrajinu, govoreći između ostalog kako je "Ukrajina dostojan protivnik", da "Ukrajina ima priliku" te da "imaju jednu od najboljih vojski na svijetu". Rekao je i kako će Rusija izgubiti rat protiv Ukrajine. Veličanje ukrajinske vojske koju je opremio NATO ide na ruku ruskim propagandistima jer se onda njihov neuspjeh lakše objašnjava i podnosi.

Oleksij Danilov, jedan od najviših ukrajinskih sigurnosnih dužnosnika jučer je također kazao kako se dio plaćenika Wagnera povlači iz Bahmuta, ali je i dodao da se pregrupiraju na još tri lokacije.

Ove Girkinove prozivke nanovo aktualiziraju i informaciju koju je nedavno objavio The Washington Post analizirajući američke obavještajne podatke koji su procurili preko platforme Discord. U jednom od tih dokumenata navodi se kako je, za vrijeme dok je na stotine njegovih plaćenika ginulo u bahmutskoj klaonici, šef Wagner grupe Jevgenij Prigožin Ukrajini poslao nevjerojatnu ponudu.

Prigožin je navodno rekao da će, ako ukrajinski zapovjednici povuku svoje vojnike iz područja oko Bahmuta gdje su njegove snage, dati Kijevu informacije o položajima ruskih trupa, koje bi Ukrajina mogla iskoristiti da ih napadne.

List je naveo kako je Prigožin ovaj prijedlog dao svojim kontaktima u ukrajinskoj vojno-obavještajnoj službi GUR, s kojima je održavao tajnu komunikaciju tijekom rata. Dva ukrajinska dužnosnika potvrdila su The Washington Postu da je Prigožin nekoliko puta razgovarao s ukrajinskim obavještajciam iz GUR-a. Jedan dužnosnik rekao je da je Prigožin više puta dao ponudu za Bahmut, ali da ju je Kijev odbio jer mu ne vjeruju i smatraju da bi njegovi prijedlozi mogli biti zamka.

Dokumenti koji su procurili iz Discorda, također sugeriraju da Kijev sumnja ili možda čak zna da je Kremlj svjestan Prigožinove komunikacije s ukrajinskom obavještajnom službom.

Drugi obavještajni dokumenti također su govorili o borbi za moć između Prigožina i najviših vojnih zapovjednika u Moskvi uključujući i ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua.

Prema dokumentima, u tom je napetom okruženju, Prigožin navodno održavao tajnu komunikaciju s ukrajinskom obavještajnom službom koja osim telefonskih poziva uključuje i osobne sastanke s časnicima GUR-a u neimenovanoj zemlji u Africi. Poznato je da Wagnerove snage osiguravaju nekoliko vlada na tom kontinentu.

Tamo se navodi i kako je Prigožin rekao ukrajinskom obavještajnom časniku da ruska vojska ima problema sa zalihama streljiva. Također da je savjetovao ukrajinskim snagama da napadnu Krim, dok je moral ruske vojske nizak. Izvješće se također pozivalo na druge obavještajne podatke, ističući da je Prigožin bio svjestan pada morala i među svojim snagama i da su neki od njegovih boraca odbili naredbe za borbenim rasporedom u području Bahmuta znajući što ih čeka.

Kada je obaviješten da dokumenti američkih obavještajnih službi otkrivaju njegovu komunikaciju s ukrajinskom obavještajnom službom, Prigožin je relativizirao cijelu situaciju.

"Da, naravno da mogu potvrditi ovu informaciju, nemamo što skrivati od stranih specijalnih službi. Budanov i ja smo još u Africi”, konstatirao je ironično Prigožin govoreći da se radi o klasičnim podmetanjima, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:10