SABOTAŽA NA BALTIKU

Poznati ukrajinski biznismen povezan s napadom na Sjeverni tok? ‘Jedna stvar sugerira da je upleten‘

Njemački su mediji rekli da je napad vjerojatno izvela grupa koju su činili kapetan broda, dva ronioca, dva pomoćnika za ronjenje i liječnik

Kako je napad na Sjeverni tok bio opsežan i logistički složen, većina je komentatora pretpostavila je da ga je izvela neka zemlja s moćnom ratnom mornaricom

 Handout/DANISH DEFENCE/AFP

Obavještajne agencije koje istražuju napad na plinovod Sjeverni tok pokušavaju utvrditi je li s njime povezan poznati ukrajinski poslovni čovjek, piše The Telegraph.

Taj je pojedinac, čije ime Telegraph zna, s napadom povezan zbog jednog njegova obilježja koje naoko otvoreno sugerira da je on u njega upleten.

Izvor iz europske sigurnosne zajednice potvrdio je da ga istražitelji promatraju, ali nije htio reći je li osumnjičen.

Nije izgledno da će se njegovo ime otkriti jer bi to otkriće moglo narušiti jedinstvo Zapada po pitanju sukoba u Ukrajini koji bi se u narednim mjesecima mogao pretvoriti u prolongirani rat iscrpljivanja.

Tri od četiri podvodne cijevi koje sačinjavaju Sjeverni tok 2 raznesene su 26. rujna 2022. godine. Plinovod, koji je izgrađen kako bi Rusija Njemačkoj dostavljala prirodni plin, nije radio u trenutku kada je napadnut. Nitko u tim eksplozijama nije ozlijeđen.

Njemačka, Švedska i Danska trenutno istražuju incident.

Američki su dužnosnici ranije ovog tjedna rekli da obavještajni podaci koje su pregledali sugeriraju da je moguće da je napad izvela jedna proukrajinska grupa. Dužnosnici su dodali da je grupa za potrebe akcije u Poljskoj unajmila jahtu.

The New York Times piše kako nema naznaka da su ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i njegovi suradnici naručili napad na Sjeverni tok. Međutim, dužnosnici su rekli da je moguće da je napad izvela grupa koja je povezana s ukrajinskom vladom ili ukrajinskim sigurnosnim službama. Navodi se i da je moguće napad nikad nije službeno odobren.

Njemački su mediji u utorak izvijestili da je napad vjerojatno izvela šesteročlana grupa koju su činili kapetan broda, dva ronioca, dva pomoćnika za ronjenje i liječnik.

Nije poznato iz kojih država dolaze navodni napadači, a njemački mediji pišu da su koristili lažne putovnice.

Izvori su Telegraphu rekli da medijski napisi ne pomažu u istrazi incidenta.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov odbacio je tvrdnje da je ukrajinska vlada uključena u incident. "To s nama nema nikakve veze. Istraga će otkriti svaki detalj. To je svojevrsni kompliment za naše specijalne postrojbe, ali mi to nismo napravili", rekao je Reznikov uoči sastanka sa svojim kolegama iz Europske unije.

"Dogodio se napad na plinovod Sjeverni tok, sabotaža, međutim još uvijek nismo uspjeli doznati tko stoji iza njega. Nacionalne istrage su u tijeku i mislim da bismo trebali pričekati da se one privedu kraju kako bismo mogli reći tko ga je izveo", rekao je glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg uoči sastanka europskih ministara obrane u Stockholmu u Švedskoj.

"Moramo otkriti je li napad izvela ukrajinska grupa te je li Kijev izdao naredbu ili je za sve zaslužna neka proukrajinska grupa koja je napad izvela bez da je Kijev za njega znao", rekao je njemački ministar obrane Boris Pistorius. "Moguće je i da se radi o podmukloj operaciji koju je izveo netko treći, ali tako da se za nju može okriviti Ukrajina", dodao je Pistorius.

Njemački su istražitelji u siječnju pretražili brod koji je navodno korišten u napadu.

Ako se ispostavi da je nekakav ukrajinski element uključen u napad, Zelenski će biti osramoćen, pa čak i ako se ispostavi da službeni Kijev o napadu nije znao apsolutno ništa. Ukrajinski je predsjednik uložio velik napor da Njemačku nagovori da mu pošalje moderne borbene tenkove.

Kako je napad na Sjeverni tok bio opsežan i logistički složen, većina je komentatora pretpostavila da ga je izvela neka zemlja s moćnom ratnom mornaricom. Zapad je prvo pomislio na Rusiju, zemlju koja je poznata po podvodnom ratovanju. Rusija je pak za napad optužila Veliku Britaniju i njezinu ratnu mornaricu. Britanci su te optužbe odbacili i konstatirali da s napadom nisu povezani.

Jedan je stručnjak za pomorsko ratovanje Telegraphu rekao kako je moguće da je napad izveden u privatnom aranžmanu te da nije nužno da je u njemu sudjelovala nečija mornarica.

Dodao je da ronioci koji rade u energetskom sektoru imaju dovoljno inženjerskog znanja za rad na velikim dubinama te znaju i baratati s eksplozivom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 04:31