JELENA MILIĆ

Poznato ime nove ambasadorice Srbije u RH: Tko je zapravo žena koju Vučić šalje u Zagreb?

Poznata je kao zagovornica euroatlantskih integracija i ulaska Srbije u NATO, što je dosta rijedak slučaj u Srbiji

Jelena Milić

 Haris Memija/Avalon/Profimedia

Kako javljaju beogradski mediji, Jelena Milić mogla bi biti nova ambasadorica Republike Srbije u Hrvatskoj. Mediji navode da je odluku donio Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije te da se sada čeka privola, agrément, hrvatske vlade.

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova za Jutarnji su izjavili kako nemaju takvih saznanja.

Gospođa Milić osnivačica je i direktorica Centra za Euroatlantske studije u Beogradu. Dnevni list Blic na mrežnim stranicama navodi da je poznata kao zagovornica euroatlantskih integracija i ulaska Srbije u NATO, što je dosta rijedak slučaj u Srbiji. Ali, uzevši u obzir intenzitet odnosa Beograda i Saveza, ne bi trebalo čuditi što Vučić odlučuje u Zagreb poslati pro-NATO orijentiranu ambasadoricu.

Kako piše Blic, gospođa Milić je bila tajnica Gorana Svilanovića, bivšeg srbijanskog ministra vanjskih poslova nakon pada Slobodana Miloševića, u doba dok je radio u tada još aktivnom Paktu o stabilnosti. I zalaže se za ulazak Srbije u EU.

Centar za euroatlantske studije (CEAS), kako stoji ne mrežnim stranicama, nezavisna je, liberalna analitička organizacija osnovana 2007. godine u Beogradu. U radu se vodi motom: napredak, posvećenost, utjecaj.

CEAS se zalaže za: prihvaćanje principa primata individualnih nad kolektivnim pravima, uz poštovanje prava koje pojedinci mogu ostvarivati samo kroz zajedničko djelovanje; jačanje principa sekularne države i promocija agnostičkog poimanja svijeta; izgradnju i očuvanje otvorenijeg, slobodnijeg, prosperitetnijeg i kooperativnijeg internacionalnog poretka, zasnovanog na inteligentnoj globalizaciji."

Wikipedija na engleskom navodi da je gospođa Milić i lobistica. Po obrazovanju je tehničarka za nuklearnu fiziku, a bila je u braku s Nenadom Milićem, bivšim pomoćnikom ministra policije Dušana Mihajlovića u Vladi Zorana Đinđića i dužnosnika Liberalno demokratske partije.

Nakon što je vijest procurila u srbijanske medije, pojavila su se tumačenja da je moguća buduća ambasadorica izuzetno sklona Vučićevoj politici.

No, njezini navodi, koji se mogu naći na mrežnim stranicama srbijanskih medija, ne podržavaju takav stav. Gospođa Milić je, primjerice, nakon što je objavljeno da je London za posebnog izaslanika za Zapadni Balkan imenovao bivšeg načelnika stožera Sir Stuarta Peacha izjavila da to komplicira situaciju i predstavlja otežavajuću okolnost za Srbiju jer sada postoji još jedan faktor koji nije iz EU koji ima svoje interese, a koji ne moraju biti jednaki srpskim interesima. Snažno podržava ulazak Crne Gore u EU, također.

Prema engleskoj Wikipediji, objavljuje u utjecajnim međunarodnim časopisima, The National Interest, The Diplomat, često nastupa na srbijanskim televizijama, a citiraju je, primjerice, Handelsblatt i Der Spiegel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. veljača 2023 16:28