‘SOLIDARNOST‘

Prag saveznicima iz EU i NATO-a: ‘Podržite nas u obračunu s Moskvom i izbacite ruske diplomate!‘

Europska unija je navela u ponedjeljak da pruža ‘punu podršku i da je solidarna‘ s Češkom
Ruski diplomati na odlasku iz Praga
 Michal Cizek/afp

Češka je u utorak zatražila od svojih partnera iz Europske unije i NATO-a da izbace ruske diplomate kako bi ju podržali u obračunu s Moskvom, optužujući Rusiju za "teroristički napad bez presedana" na češki teritorij.

Ministar vanjskih i unutrašnjih poslova Jan Hamaček izjavio je da će u srijedu pozvati na konzultacije ruskog veleposlanika Aleksandra Zmejevskog nakon što je Prag protjerao 18 ruskih diplomata optuženih da su tajni agenti, na što je Moskva odgovorila protjerivanjem 20 čeških diplomata.

"Pozivamo na zajedničku akciju zemlje EU i NATO-a u protjerivanju iz solidarnosti", rekao je Hamaček novinarima.

Taj poziv je upućen nakon što je Prag optužio ruske tajne službe da su izvele smrtonosnu eksploziju na češkom teritoriju 2014., a navodni počinitelji su identificirani kao oni isti koje London sumnjiči da su otrovali bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegovu kći 2018.

Češki premijer Andrej Babiš je izjavio da je incident iz 2014. u kojem su ubijene dvije osobe "teroristički napad bez presedana na njihovom teritoriju".

Protjerani diplomati su u ponedjeljak napustili rusko veleposlanstvo.

"Protjerali smo 18 časnika tajnih službi SVR i GRU i možemo dokazati da su oni upravo to", izjavio je Hamaček.

Izjavio je da će prosvjedovati protiv onoga što Prag drži "nerazmjernim odgovorom".

"Logično je ako Češka poduzme nove mjere da će ruski veleposlanik biti prvi upozoren", naglasio je ministar.

Pozivajući se na izvješće obavještajnih službi, češka vlada je navela u subotu da su agenti GRU, ruske vojne obavještajne službe, upleteni u eksploziju 2014. u skladištu streljiva u mjestu Vrbetice, na istoku Češke.

U eksploziji su poginule dvije osobe i pričinjena je velika materijalna šteta.

Češka policija je navela da zbog te eksplozije traži dvojicu muškaraca s ruskim putovnicama istih imena kao i osumnjičenici za pokušaj trovanja novičokom bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije u Salisburyju u Velikoj Britaniji 2018.

Češka vlada objavila je u ponedjeljak da isključuje ruski Rosatom iz natječaja za nuklearnu centralu vrijednog više milijarda eura i da je odustala od nabave ruskog cjepiva Sputnjik V.

Europska unija je navela u ponedjeljak da pruža "punu podršku i da je solidarna" s Češkom, a Bruxelles navodi da je "duboko zabrinut sustavnim ponavljanjem štetnih i opasnih ponašanja Rusije u Europi".

Češka je također zaprijetila da će protjerati sve ruske diplomate. "Ja sam spreman na sve. Čak i krenuti od nule. To znači sve ih poslati doma", napisao je Hamaček na Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:22