ISABEL DIAZ AYUSO

‘Praktički svi školarci će prije ili kasnije, na ovaj ili onaj način, pokupiti koronavirus‘

Madridske su vlasti rekle da će se 100 tisuća djelatnika u školstvu u narednim danima testirati na Covid-19 antitijela
Red za testiranje nastavnika i drugog osoblja na Covid-19 antitijela izvan srednje škole Virgen de la Paloma u Madridu
 Gabriel BOUYS/AFP

Predsjednica Autonomne zajednice Madrid Isabel Díaz Ayuso, dijela Španjolske koji je najgore pogodila epidemija koronavirusa, rekla je da će se "praktički sva djeca" koja će se uskoro vratiti u škole u narednim mjesecima zaraziti koronavirusom, piše The Guardian.

Ayuso pritom inzistira da su se poduzele potrebne mjere kako bi škole bile "jako sigurna mjesta", ali da te mjere nisu poduzete i za sve prostore u kojima će djeca boraviti prije i poslije škole.

- Vjerojatno će se sva djeca na jedan ili drugi način tijekom školske godine zaraziti koronavirusom, rekla je u srijedu tijekom gostovanja na radiju esRadio. - Vjeojatno će se zaraziti preko vikenda na obiteljskom okupljanju ili tijekom popodneva u parku. Možda je dobiju od prijatelja. Jednostavno ne znamo budući da virus može biti bilo gdje.

Dok se roditelji pripremaju na postupni povratak djece u škole, regionalna je vlada u srijedu stupila u kontakt s privatnom tvrtkom kako bi se počelo s testiranjem 100 tisuća djelatnika u školstvu na Covid-19 antitijela.

Sindikati su vlastima uputili kritiku jer se s testiranjem krenulo, kako kažu, tako kasno. Kasni početak testiranja doveo je i do toga da su se pred centrima za testiranje formirali poveći redovi.

Španjolska je do danas zabilježila 29.152 smrtna slučaja koji se povezuju s posljedicama Covida-19. U Španjolskoj su se koronavirusom dosad zarazile 470.973 osobe.

Madridska je regija u posljednja dva tjedna zabilježila čak 31.947 novih slučajeva zaraze koroanvirusom.

Gradsko vijeće Grada Madrida u utorak je odlučilo da će u periodu od 22 sata do 6 sati zatvarati 3.800 gradskih parkova i zelenih površina kako bi onemogućili širenje zaraze. Uz to, madridska policija aktivno radi na suzbijanju uličnih tuluma na kojima se konzumira alkohol.

Svemu tome unatoč, španjolski premijer Pedro Sánchez izrazio je zabrinutost zbog situacije s koronavirusom u Madridu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 13:25