REAKCIJE NA ANEKSIJU

‘Pratim Putinove govore zadnjih 10-15 godina, ali ovako nešto nikad nisam čuo...‘

Max Seddon jer na Twitteru objavio da bi bio zabrinut u vezi Putinovih prijetnji nuklearnim oružjem da je kreator zapadnih politika

Vladimir Putin

 Dmitry Astakhov/AFP

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u petak objavio aneksiju ukrajinskih regija Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporižje, iz svijeta dolaze brojne reakcije na taj čin, ali i govor koji je tom prilikom održao govor. Reakcije stižu u obliku izjava, priopćenja i objava na društvenim mrežama.

Posebno je dramatična objava Maxa Seddona, poznatog novinara uglednog Financial Timesa, na Twitteru.

"Gledao sam mnogo Putinovih govora u posljednjih 10-15 godina i ovaj je najantiameričkiji u mnogočemu. Da sam zapadni kreator politika koji se pita hoće li doista upotrijebiti nuklearno oružje - a nije još ni došao do toga - bio bih vrlo zabrinut", napisao je Seddon.

Oglasili su se u međuvremenu i čelnici zemalja Europske unije. Čelnici 27 država europskog bloka "nedvosmisleno odbacuju i osuđuju" nelegalnu aneksiju četiriju ukrajinskih okupiranih područja. Ona je ništetna i ne proizvodi nikakve pravne učinke, poručili su.

"Čvrsto odbacujemo i nedvosmisleno osuđujemo ilegalnu rusku aneksiju ukrajinskih područja Donjecka, Luganska, Zaporižja i Hersona", navodi se u izjavi članova Europskog vijeća, to jest šefova država ili vlada 27 država članica.

"Namjernim potkopavanjem međunarodnog poretka temeljenog na pravilima i očiglednim kršenjem temeljnih prava Ukrajine na neovisnost, suverenitet i teritorijalni integritet, temeljnih načela sadržanih u Povelji UN-a i međunarodnom pravu, Rusija dovodi globalnu sigurnost u opasnost", dodaje se.

Čelnici EU-a ističu da nikada neće priznati pseudo referendume koje je Rusija osmislila kao izgovor za daljnje kršenje ukrajinske neovisnosti, suverenosti i teritorijalnog integriteta.

"Ove odluke su ništetne i ne mogu proizvoditi nikakve pravne učinke. Krim, Herson, Zaporižje, Donjeck i Lugansk su Ukrajina. Pozivamo sve države i međunarodne organizacije da nedvosmisleno odbace ovu nezakonitu aneksiju", stoji u izjavi europskih čelnika.

‘Neće poljuljati našu odlučnost‘

Čelnici dodaju da čvrsto stoje uz Ukrajinu i njezin narod koji ima pravo na oslobođenje okupiranih teritorija u okviru međunarodnih priznatih granica.

"Nuklearne prijetnje Kremlja, vojna mobilizacija i strategija pokušaja lažnog predstavljanja teritorija Ukrajine kao ruskog i navoda da se rat sada odvija na teritoriju Rusije neće poljuljati našu odlučnost", stoji u izjavi.

Čelnici dodaju da će pojačati sankcije protiv Rusije i nastaviti pružati snažnu ekonomsku, vojnu, socijalnu i financijsku pomoć Ukrajini.

Njima se odvojeno pridružila donedavna članica Unije, Velika Britanija. Premijerka Liz Truss kazala je kako će Britanija regije Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporižje prihvatiti isključivo kao dijelove ukrajinskog teritorija te je dodala da ruski predsjednik Vladimir Putin krši međunarodno pravo.

"Putinu se ne može dopustiti da mijenja međunarodne granice grubom silom. Potrudit ćemo se da izgubi ovaj nezakoniti rat. On je još jedanput djelovao u suprotnosti s međunarodnim pravom, zanemarujući pritom ukrajinski narod, premda tvrdi da ga predstavlja", rekla je britanska premijerka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2022 18:31