VELIKI MISTERIJ

PRAVA ISTINA Isprva nitko nije niprimijetio da je Boeing nestao,potraga je počela nakon 4 sata

Malezijske su vlasti napokon objavile prvo službeno izvješće o nestanku aviona
TO GO WITH AFP STORY BY JESSICA LOPEZ ESCURE An employee of the SIM Aviation Group, an aviation training organization, checks various controls aboard a flight simulator for Boeing 767-300ER and 757-200 at a training center in Roissy-en-france, near Roissy airport on April 7, 2014. Rental professionnal flight simulators, which cost between 10 and 15 million euros, are now open to the public for an experience worth 360 euros. AFP PHOTO / ERIC PIERMONT
 ERIC PIERMONT/AFP

Malezija je gotovo dva mjeseca nakon nestanka Boeinga 777 s 239 putnika i članova posade konačno objavila preliminarno izvješće o činjenicama koje su tamošnjim istražiteljima dosad poznate o ovom misteriju. Izvješće je napisano na pet stranica, a uz njega su javnosti na uvid dane i karte na kojima je prikazano što se i u kojem trenutku 8. ožujka, prije i nakon nestanka aviona, događalo.

Ono što iz izvješća najviše bode u oči je frapantan podatak da su prošla čak četiri sata od iščeznuća aviona s radarskih zaslona prije nego što je uopće organizirana potraga za njim. Također, trebalo je proči 17 minuta da netko shvati da letjelice više nema na radaru.

U međuvremenu, kompanija Malaysia Airlines u četvrtak je objavila da ukida tzv. centre za podršku obiteljima nestalih putnika. Rodbina se gotovo od prvoga dana okupljala u tim centrima, odnosno konferencijskim salama u hotelima u Pekingu i Kuala Lumpuru kako bi svakoga dana čuli novosti o potrazi.

Obiteljima je poručeno da bi im najbolje bilo da svi odu kućama, s obzirom da dnevnih brifinga više neće biti jer je potraga ušla u novu fazu.

Ovakva je poruka u pekinškom hotelu Lido dočekana u prilično naelektriziranoj atmosferi. U sali se okupilo nekoliko stotina članova obitelji, a uz njih je bio i veći broj policajaca. Kada je pročitana poruka Malaysia Airlinesa, začuli su se zastrašujući krikovi, mnogi su briznuli u plač.

'Što ćemo sad, tko će naći naše najmilije?, vapila je rodbina, piše CNN.

Ministarstvo transporta Malezije pozvalo je UN-ovu agenciju za nadzor zrakoplovstva da uvede nove standarde za praćenje komercijalnih zrakoplova u realnom vremenu, prenose mediji u četvrtak, dva mjeseca nakon tragičnog nestanka malezijskog zrakoplova s 239 putnika.

Nestanak malezijskog leta MH370 8. ožujka, kao i Air Franceova zrakoplova AF447 2009. godine, dokazuju da bi takvi standardi pomogli ući u trag nestalom zrakoplovu, napisalo je malezijsko ministarstvo Organizaciji međunarodnoj civilnog zrakoplovstva (ICAO), prenosi Reuters.

"Dvaput u zadnjih pet godina veliki komercijalni zrakoplovi nestali su, a njihova zadnja pozicija nije bila precizno poznata. Ta neizvjesnost rezultirala je velikim teškoćama u lociranju zrakoplova na vrijeme", stoji u zahtjevu poslanom ICAO-u 9. travnja, no koji je objavljen u četvrtak.

Boeing 777-200ER kompanije Malaysian Airlines nestao je na letu iz Kuala Lumpura za Peking 8. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 04:24