DRAMATIČNA NOĆ U PEKINGU

Prava istina o sukobu u kineskom državnom vrhu: Zbog glasina o puču Hu Jintao poslao vojsku u napad na kinesku Bijelu kuću

 AP

KINA - Borba za političku kontrolu u kineskim ešalonima vlasti prelila se ovih dana na kinesku Narodnu oslobodilačku vojsku, najbrojnije oružane snage na svijetu, piše The Sunday Times.

Riječ je o pokušaju trenutnog kineskog predsjednika Hu Jinatoa da zadrži funkciju predsjednika Centralne vojne komisije, tijela koje upravlja vojskom, i nakon što preda predsjednički ured svom nasljedniku.

To je posljednja vijest koja otkriva koliko su ozbiljna politička previranja u kineskoj komunističkoj partiji uoči skorašnje političke tranzicije.

Zbog tankih živaca Hu Jintaoa, piše Sunday Times, u Pekingu je “spriječen” vojni puč, koji, navodi se, zapravo nije ni bio u tijeku.

Drama nakon SAD-a

Prema izvještaju časopisa Qianshao, magazina sa sjedištem u Hong Kongu, Hu se plašio da bi moglo doći do puča radikalnih pristaša Boa Xilaija, karizmatičnog i populističkog bivšeg partijskog šefa Chongqinga, središta jugozapadne Kine, koji je zbog skandala s ubojstvom britanskog poduzetnika Neila Heywooda smijenjen 15. ožujka.

Časopis Qianshao naveo je da je Hu počeo strahovati od puča nakon povratka Xija Jinpinga, Huova nasljednika na predsjedničkoj poziciji, iz SAD-a. Xi ga je navodno izvijestio kako Sjedinjene Države drže Boa jednim od ključnih političkih igrača.

Najveća drama odvijala se nakon završetka ovogodišnjeg Nacionalnog narodnog kongresa koji je na vidjelo iznio dramatičnu podjelu u kineskom državnom vrhu na dvije struje.

Jedna zagovara jačanje uloge države bez obzira na moguće posljedice po gospodarski rast, druga se zalaže za postupnu liberalizaciju koja otvara prostor za gospodarski napredak, ali istodobno unosi raslojavanje u i dalje nominalno komunističko kinesko društvo. Bo Xilai bio je zvijezda tvrdolinijaša, a njegova smjena značila je pobjedu liberalne struje.

Ustrašena reakcija

Bo, jedan od tzv. prinčeva kineske političke scene, sin visokopozicioniranog partijskog funkcionara, bio je štićenik Zhoua Yongkanga, šefa državnih sigurnosnih organa. Pod Zhouom je 800.000 pripadnika policijskih snaga, dok je je nekoliko jedinica paramilitarne organizacije Narodna policija držao oko svog ureda u Pekingu.

Nakon što je smijenio Boa, predsjednik Hu Jintao je 15. ožujka smijenio i zapovjednika postrojbe elitne 38. grupe kineske Narodne armije zadužene za čuvanje Pekinga. Imenovao je novog zapovjednika, a taj je četiri dana kasnije po predsjednikovim uputama poslao vojnike na Zhongnanhai, svojevrsnu pekinšku Bijelu kuću, kompleks u kojem se nalaze sjedišta Partije i državnih službi.

Smirio ih posrednik

Vojnici su se našli pred vodom koji čuva Zhouov ured.

- Naloženo nam je da zauzmemo mjesto puča i uhitimo njegove vođe - rekao je vođa vojne jedinice. Paramilitarna Zhouova jedinica odgovorila je pucajući u zrak. Vojnici su nadvladali paramilitarce i zauzeli zgradu. Situaciju je smirio telefonski poziv.

Hua Jintaoa nazvao je bivši kineski predsjednik Jiang Zemin (85) koji je odigrao ulogu posrednika između sukobljenih strana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 20:23