RAZBIJEN MIT O SLOGI

Prava istina o životu pod zemljom: Čileanski rudari se tuku i pate od depresije

Rudari su već napravili plan kako raspodijeliti novac od prodaje autorskih prava

SAN JOSE - Čileanski rudari zatočeni u rudniku San Jose ipak nisu bili tako jedinstveni kako su ih prikazivali tijekom nekoliko tjedana zatočeništva, pa su mediji počeli izvještavati o petorici koji su bili posvađani s ostalima i željeli su sami pronaći svoj put prema površini.

Spavali u drugoj prostoriji

Kako izvještavaju novine El Pais i El Mercury, o prepucavanjima među rudarima čije se oslobođenje planira sutra ili prekosutra malo se znalo jer je između njih postojao “pakt šutnje” kako se o svađama ne bi znalo na površini. Sada se trenutak izlaska približava, pa je i medijima lakše pisati o svađama. Navodno je u 17 dana od zatrpavanja do prvog kontakta sa spasiocima bilo svega - od tučnjava do teških depresija.

Petorica rudara koji su, za razliku od ostalih, bili honorarci i radili za drugu tvrtku, a ne za onu koja je vlasnik rudnika posvađali su se s ostatkom ekipe s kojom nisu bili bliski i odlučili se odvojiti od nje. Navodno su ih ostali loše tretirali, kao “građane drugog reda”. Zbog toga su pobunjenici spavali u drugoj prostoriji, čak i nakon što je uspostavljen kontakt sa spasiocima.

Dalje, ta petorica koji nisu imenovani otkazali su poslušnost šefu smjene Luizu Urzui koji je izglasan za vođu, te su odlučili sami pronaći put prema slobodi. Situaciju je morala rješavati vlada, pa su ugovori “pobunjenika” prebačeni na tvrtku koja vodi spašavanje, zbog čega su morali slušati Urzuu.

Razgovor s odvjetnikom

Glavni psiholog spasilačkog tima Alberto Ittura rekao je da je taj potez, kao i kasniji razgovori, riješio probleme. Navodno su se rudari čak dogovorili da o tim sukobima neće govoriti ništa.

Možda su odnosi loši i zbog novca za prodaju prava na njihovu priču. Kako je objavio The Daily Telegraph, rudari su već obavili razgovor s odvjetnikom koji je sastavio ugovor kojim se jamči da će svi zaraditi jednako od prodaje prava na njihovu priču.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:31