NEVJEROJATAN PROPUST

Pravda je nakon 55 godina napokon zadovoljena: Sud utvrdio da su pogrešni ljudi osuđeni za ubojstvo Malcolma X-a

Netflixova dokumentarna serija pod naslovom "Tko je ubio Malcolma X?" lani je potaknula njujorškog tužitelja da najavi da će preispitati presudu

Malcolm X

 Photo12 via AFP

Muhammad Aziz, osuđen 1966. s još dvojicom crnih muslimana za ubojstvo crnačkog aktivista Malcolma X, potpuno je rehabilitiran 55 godina poslije. Aziz danas ima 83 godine.

Odluka o poništenju osude uslijedila je nakon 22-mjesečne istrage koja je utvrdila da su vlasti uskratile dokaze koji su mogli pomoći dvojici od trojice osuđenih za ubojstvo Malcolma X, Muhammadu Azizu i Khalilu Islamu. Islam je umro 2009. godine, ali se Muhammad Aziz nastavio boriti za rehabilitaciju svog imena. Aziz je na uvjetnoj slobodi od 1985. godine.

Radikalni aktivist za crnačka prava Malcolm X ubijen je 21. veljače 1965. u dvorani Audubon u New Yorku gdje su se stotine okupile kako bi čule njegov govor. Zbog atentata na Malcolma X su 1966. na doživotni zatvor osuđeni Mujahid Abdul Halim, Muhammad Aziz i Khalil Islam, pripadnici afroameričke skupine Nacija islama koju je Malcolm X vodio do 1964. godine.

Netflixova dokumentarna serija pod naslovom "Tko je ubio Malcolma X?" lani je potaknula njujorškog tužitelja Cyrusa Vancea da najavi da će preispitati presudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2021 23:48