DO KRAJA

'PRAVDA ZA DAVIDA' NE ODUSTAJE Davor Dragičević ultimativno traži ostavku ministra policije Republike Srpske

 Dnevni avaz / YOUTUBE

Stotine prosvjednika podražlo je u subotu navečer u Banjoj Luci zahtjeve Davora Dragičevića, oca mladića čija smrt u ožujku ni do danas nije razjašnjena, za smjenom osoba odgovornih za istragu tog slučaja.

Kao i svake večeri u proteklim danima u 18 sati je na banjolučki Trg Krajine stigao veliki broj pripadnika prosvjedne skupine "Pravda za Davida".

Ponovo ih je predvodio Davidov otac, Davor Dragičević koji je ranije u subotu na društvenim mrežama objavio da će inzistirati na tome da ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač i još nekoliko visokih policijskih dužnosnika te dvojica tužitelja podnesu ostavke do nedjelje navečer kada je zakazano novo, ali znatno masovnije okupljanje na središnjem banjolučkom trgu.

Zahtjev je obrazložio konstatacijom da su oni uz opstruiranje istrage o Davidovoj smrti odgovorni za nasilje policije nad prosvjednicima 25. prosinca.

"Cijeli svijet vidio je prekomjernu uporabu sile. Oprosta i zaborava nema", kazao je Dragičević pred okupljenim mnoštvom u subotu navečer ponavljajući zahtjev za ostavkama.

Prosvjednicima je prilaz na središnji gradski trg ponovo zapriječio veliki broj pripadnika temeljne i interventne policije koji su građanima potom zapovjedili da se raziđu.

Kao i svake večeri od srijede pripadnici skupine "Pravda za Davida" krenuli su zatim u zajedničku šetnju ulicama Banje Luke prolazeći pri tom pored sjedišta tijela entitetske vlasti noseći Davidove slike i uzvikujući "Ubojice", "Lukaču, ostavka" i "Pravda".

--------------------------------------------------------

SARAJEVO/BANJA LUKA - Davor Dragičević, otac mladića kojega je smrt pod nerazjašnjenim okolnostima u ožujku potaknula masovne prosvjede protiv režima Milorada Dodika, najavio je u subotu da će od sada zahtijevati ostavke ministra unutarnjih poslova i drugih visokih dužnosnika MUP-a Republike Srpske i okupljanja će se održavati sve dok se taj zahtjev ne ispuni.

Uoči velikog prosvjeda skupine "Pravda za Davida" najavljenog za nedjelju u Banjoj Luci, Dragičević se oglasio na Facebooku porukom da ministar unutarnjih poslova Dragan Lukač i ostali moraju biti smijenjeni ili podnijeti ostavke do početka tog okupljanja, a u protivnom sudionici neće otići s trga Krajine.

Za sve što može slijediti nakon toga, poručio je Dragičević, bit će odgovorni predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica RS Željka Cvijanović, MUP RS i entitetsko tužiteljstvo.

Upozorio je da je do 25. prosinca sve bila borba za istinu o smrti njegova sina no nakon policijske brutalnosti nad prosvjednicima tog dana sve se promijenilo i sada se mora "ići do kraja".

"Neću dopustiti da budem likvidiran kao moj David", poručio je Davor Dragičević.

Uz Lukačevu, Dragičević traži i ostavke direktora policije RS Darka Ćuluma, načelnika Uprave za organizirani kriminal MUP RS Darka Ilića, patologa i pročelnika Zavoda za sudsku medicinu RS Željka Karana, glavnog okružnog tužitelja Želimira Lepira i tužitelja Dalibora Vreće koji je izravno zadužen za istragu Davidove smrti koja traje devet mjeseci i do danas nije okončana.

"Očevidno je da Lukač i ostali više ne uživaju potporu svojih suradnika, građana, a prema našim saznanjima i dobar dio pripadnika policije nije za njih. U interesu građana inzistirat ću da svi navedeni daju ostavke jer su ovo namjerno uradili kako bi ukrali vrijeme i pomogli ubojicama", napisao je Dragičević.

Sve koje je u subotu prozvao on je i ranije označio kao osobe suodgovorne za smrt njegova sina ili za pokušaj zataškavanja cijelog slučaja odnosno prikrivanje identiteta počinitelja i nalogodavaca.

Prvi put Dragičević je spomenuo ime Filipa Ćuluma, osobe koju je David u noći kada je nestao označio kao onoga tko će biti odgovoran ako mu se nešto dogodi.

Ćulum bi, po Dragičevićevou sudu, morao smjesta biti uhićen baš kao i Đorđe Rađen koji je tvrdio da je David u noći kada je ubijen opljačkao njegovu kuću.

Dragičević traži i odgovornost dvojice policijskih inspektora te dvojice kriminalističkih tehničara koji su ranije označeni odgovornima za uništavanje dokaza bitnih za istragu o Davidovoj smrti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:48