PITANJE ŽIVOTA I SMRTI

Pravni slučaj bez presedana: Stanovnici tropskog raja tuže Nizozemsku u Haagu! ‘Dosta nam je...‘

Bonaire je tropski otok smješten gotovo 8000 kilometara od glavnog grada Nizozemske i posebna je nizozemska općina

Prizori s otoka Bonaire

 Frans Lemmens/Alamy/Profimedia/Frans Lemmens/alamy/profimedia

Osam ljudi s karipskog otoka Bonaire tuži Nizozemsku optužujući je da im krši ljudska prava jer ne čini dovoljno da ih zaštiti od klimatske krize, piše Guardian

Spomenuta grupa, zajedno s nizozemskim Greenpeaceom, podnijela je u četvrtak službenu tužbu protiv nizozemske vlade u Haagu, tražeći od okružnog suda da nizozemskim vlastima naredi da znatno brže smanji svoje emisije stakleničkih plinova.

Bonaire je tropski raj, smješten gotovo 8000 kilometara od glavnog grada Nizozemske i posebna je nizozemska općina od 2010. Kao nizinski otok, Bonaire će, piše Guardian, vjerojatno doživjeti ozbiljne posljedice klimatskih promjena.

Listopadsko izvješće nizozemskog meteorološkog instituta (KNMI) pokazalo je da su temperature u karipskoj Nizozemskoj već porasle za oko 0,2C svakog desetljeća od 1980-ih. Količina oborina opada, osobito u sušnom razdoblju. Stručnjaci očekuju da će se to pogoršati ako emisije stakleničkih plinova nastave rasti.

Onnie Emerenciana, farmer koji živi na Bonaireu i jedan u grupi tužitelja, rekao je da već postaje sve teže uzgajati usjeve zbog rastuće vrućine, vjetra i nepredvidive kiše. "Postaje vrlo, vrlo, vrlo teško saditi."

Istraživanje Vrije Universiteit Amsterdam, koje je naručio Greenpeace, pokazuje da će porast razine mora vjerojatno trajno potopiti dijelove otoka do 2050. godine.

Studije su također zaključile da bi klimatska kriza pogoršala zdravstvene probleme na otoku i mogla uništiti njegovu kulturnu baštinu i turističku industriju. Bonaire je popularno odredište za ronjenje, a degradacija koraljnih grebena mogla bi dovesti do gubitka većine mjesta za ronjenje, za što se procjenjuje da će smanjiti broj posjetitelja za više od 100.000.

Skupina otočana, od kojih većina još uvijek živi na Bonaireu i nizozemski su državljani, želi da Nizozemska pooštri svoje klimatske ciljeve. Žele, kažu, konkretne planove, razvijene u dogovoru sa stanovnicima otoka kako bi zaštitili Bonaire od posljedica izvanredne klimatske krize kako bi osigurali da otočani mogu nastaviti živjeti ondje i prenijeti svoju tradiciju i kulturu svojoj djeci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:39