REŽIM NE PRAŠTA

Pravoslavni svećenik htio održati zadušnicu za Alekseja Navaljnog. Velika pogreška...

Pušten je iz bolnice, ali još se ne zna da li na kućno liječenje ili natrag iza rešetaka

Privođenje svećenika

 X Sceenshot/

Iz bolnice je otpušten aktivist za ljudska prava i nadbiskup Apostolske pravoslavne crkve Grigorij Mihnov-Vaitenko, koji je završio iza rešetaka jer je želio održati misu zadušnicu za Alekseja Navaljnog, lidera ruske opozicije kojeg je utamničio, a najvjerojatnije i likvidirao režim Vladimira Putina.

Još uvijek nije poznato je li nesretni svećenik pušten na kućno liječenje ili zatvorsko. Sve je počelo kada je on 16. veljače na svojem Facebook profilu objavio da planira održati komemoraciju Alekseju Navaljnom kod Soloveckog kamena u Sankt Peterburgu. To je bio izazov režimu i već je sljedećeg jutra, u trenutku kad je izašao iz kuće, Mihnov-Vaitenka privela policija. Nezavisni ruski mediji ubrzo su saznali da je protiv neposlušnog svećenika sastavljena prijava po članku o organiziranju neodobrenog skupa i planirali su ga zadržati u pritvoru do suđenja, koje se trebalo održati u ponedjeljak 19. veljače.

Međutim, svećeniku je pozlilo dok se nalazio u pritvoru, nakon čega ga je pokupila hitna pomoć i odvezla u bolnicu, gdje je dijagnosticirano da je Grigorij Mihnov-Vaitenko imao moždani udar. Budući da je za samo nekoliko dana pušten iz bolnice, ne treba se iznenaditi ako uskoro završi pred sudom, a niti susret sa Stvoriteljem nije isključen. On i oko 600 Navaljnijevih poklonika koji su uhićeni ne trebaju očekivati pomoć od Ruske pravoslavne crkve i patrijarha Kirila, koji već dvije godine blagoslivljaju Putina i rusku agresiju u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 13:59