SVE ZNAJU

PRECIZNE PROGNOZE ŠPIJUNA: CIA je još prije 15 godina predvidjela pojavu Islamske države i točan broj ljudi na svijetu

Agencija, koja je poznata po natječajima za agente, u novinama ima dobre analize
 AFP

Američka Središnja obavještajna agencija (CIA) postala je opće mjesto u svakodnevnom diskursu između ostaloga i zato što nije krila - kao neke druge - svoje postojanje te je čak novačila potencijalne agente javnim natječajem. To ju je učinilo dijelom popularne kulture i na prostoru bivše Jugoslavije gdje je emblematsko mjesto dobila u filmu “Balkanski špijun” kad Zvonko Lepetić tumači Miri Banjac tko je kriv za sve njihove nedaće: “CIA, snajka, CIA”.

No, koliko god se negativno pričalo o CIA-i, ostaje činjenica da je ta agencija, prema onome što znamo, imala dobre procjene. Tako je u prosincu 1990. u medije “iscurila” analiza prema kojoj će u bivšoj Jugoslaviji za šest mjeseci izbiti krvavi rat (dobro, za to možda tada više i nije trebalo posebnog uvida u tajne dokumente, ali mnogi su tadašnji međunarodni, ali i domaći akteri tvrdili da će država opstati).

Jedna od potvrda relativno preciznih procjena CIA-e jest usporedba predviđanja analitičara iz Langleyja (sjedište CIA-e) 2000. godine o tome kako će svijet izgledati 2015. godine. I nisu se pokazali lošima. Dakle, možda je brat Ilije Čvorovića imao pravo i CIA stvarno zna sve.

‘Međunarodni odnosi bit će izrazito determinirani djelovanjem velikih i moćnih organizacija, a ne samo vlada’

Potpuno točna procjena, dovoljno se sjetiti djelovanja al-Qa’ide, da ne spominjemo da sada globalne odnose uvelike definira takozvana Islamska država. Osim toga, u ratu u kibernetičkom prostoru sve su utjecajniji hakeri koji dolaze iz privatnih organizacija (ili su privatni) pa ih onda angažiraju vlade (npr. Kine).

Screenshot Liveleak

Screenshot/Liveleak

‘Terorističke aktivnosti postat će sofisticiranije i izazivati velik broj žrtava’

Dovoljno se samo sjetiti napada na SAD 11. rujna 2001. godine. No, i dalje su među teroristima česti oni koji samo uzmu pušku i pobiju ljude, kao napadač u Tunisu.

‘Irak i Iran će razviti dalekometne projektile’

Da, Iran je to uspio, ali CIA 2000. - dakle, prije dolaska Georgea W. Busha na vlast - nije bila svjesna da će on pokrenuti napad na Irak i tako dokinuti sve njegove vojne projekte.

AFP

AFP

‘Na svijetu će biti 7,2 milijarde stanovnika’

Procjena nije samo precizna, nego gotovo potpuno precizna: danas na svijetu živi oko 7,3 milijarde stanovnika. Ako se nekome ne čini da je to važan podatak, neka samo razmisli o tome koliko je pitanje prehrane ili pristupa tekućoj vodi važno i sve važnije sigurnosno pitanje.

‘Kina će prestići Europu i postati druga ekonomska sila na svijetu’

Nije potrebno komentirati, dakle američki su obavještajci svojim političarima još tada podastrli podatak da će trebati jačati odnose s Pekingom koji će tražiti poziciju na međunarodnoj sceni u skladu s ekonomskom moći.

AFP

AFP

‘AIDS, glad i trajni ekonomski i politički kaos dovest će do pada broja stanovnika u Africi’

Potpuni promašaj - naime, Afrika bilježi snažan gospodarski rast, broj stanovnika raste, iako i dalje ima velikih problema, pogledajmo samo Nigeriju i Boko Haram.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 22:22