MRAČNE TAJNE ODNIO U GROB

'PREČUDNO JE SVE TO...' Mnoštvo otvorenih pitanja nakon suicida čudovišnog milijardera Epsteina, neki čak ne vjeruju da se ubio sam

Jeffrey Epstein
 Profimedia, Capital pictures

Američki FBI otvorio je službenu istragu o smrti Jeffreyja Epsteina (66), za kojeg se tvrdi da je u subotu počinio samoubojstvo u njujorškom zatvoru Metropolitan, jednoj od najbolje čuvanih kaznionica u SAD-u, gdje je čekao suđenje zbog trgovanja maloljetnim djevojkama koje su pružale seksualne usluge.

Internetom su odmah počele kružiti različite teorije zavjere o bogataševoj smrti, a prednjači ona prema kojoj se Epstein uopće nije ubio, odnosno da je njegova smrt zapravo lažirana.

Dio javnosti i dalje se pita što pojedini moćni političari zapravo znaju o seksualnim zločinima Jeffreyja Epsteina - ovdje se najviše misli na aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa, bivšeg predsjednika Billa Clintona i britanskog princa Andrewa, čija su se imena u više navrata povezivala s pokojnim milijarderom. Ali oni nisu jedini...

Nakon što je saznao za smrt monstruoznog milijardera, oglasio se i Bill de Blasio, gradonačelnik New Yorka.

- Previše je čudno to što se dogodilo... Epstein više ne može inkriminirati druge... Mnogi od nas željeli bi znati to što je on znao... Koliko je drugih milijunaša i milijardera sudjelovalo u ilegalnim aktivnostima kojima se pokojnik bavio - pita se de Blasio, a prenosi BBC.

- Te informacije nisu umrle s Jeffreyjem Epsteinom. To se mora istražiti - zaključio je gradonačelnik New Yorka.

Podsjetimo, ozloglašeni bogataš prošli mjesec izjasnio se kako nije kriv za trgovinu seksualnim robljem, a ubio se samo dan nakon što su u javnost procurili novi sudski dokumenti u kojima su iznesene nove optužbe na njegov račun.

A prošli mjesec, nakon što mu je sud odbio odrediti jamčevinu u zamjenu za obranu sa slobode, Epstein je pronađen u zatvorskoj ćeliji s ozljedama na vratu - njegov slučaj tad su u bolnici u koju je bio prevezen opisali kao mogući pokušaj samoubojstva, a neki teoretičari zavjere bili su uvjereni kako je to zapravo bio pokušaj ubojstva.

Poslije tog incidenta, New York Times izvijestio je da je milijarder stavljen pod nadzor zbog opasnosti od suicida, ali s istoga je navodno skinut tjedan dana prije nego što si je uspio oduzeti život.

- Kako to da taj čovjek nije bio pod posebnom zaštitom? Što se ovdje zapravo dogodilo? To je pitanje na koje moramo dobiti potpuni odgovor - rekao je njujorški gradonačelnik de Blasio.

I republikanski senator Ben Sasse u pismu koje je poslao američkom glavnom državnom odvjetniku i ministru pravosuđa Williamu Barru zahtijevao je žurnu i detaljnu istragu Epsteinova samoubojstva.

- Ministarstvo pravosuđa je zakazalo. Svaka osoba u tom istom ministarstvu, od najviše do najniže rangirane, znala je da taj čovjek predstavlja rizik, da bi se mogao ubiti, a svi smo itekako bili svjesni činjenice da njegove mračne tajne nisu smjele umrijeti s njim - napomenuo je senator Ben Sasse.

Na vijest o smrti Jeffreyja Epsteina slično su reagirale i njegove žrtve.

- Bijesna sam i povrijeđena jer je izabrao lakši put... Ovim činom još jednom je pokazao kako je mislio da je iznad nas, izbjegao je suđenje - stoji u priopćenju koje je potpisala Jena-Lisa Jones.

S njom se slaže i Jennifer Araoz.

- Ljuta sam što se Epstein neće morati suočiti s preživjelima na sudu. Mi smo te koje moramo živjeti s ožiljcima njegovih postupaka do kraja života - zaključila je.

Odgovore od nadležnih institucija traži i Rudy Giuliani, bivši gradonačelnik New Yorka te trenutačni odvjetnik predsjednika Donalda Trumpa.

- Tko ga je nadgledao u zatvoru? Što pokazuju kamere? Slijedite motive! - napisao je Giuliani u subotu na Twitteru.

- Tko je kriv za propuste u zatvoru na Manhattanu? Tko je omogućio ovoj kukavici da uskrati pravdu svojim žrtvama? - pita se i Rick Scott, republikanski senator s Floride.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:36