ŠTO DALJE?

Pred huliganima su tri ključna procesa: Evo za što ih sve terete i kada će podnijeti kaznene prijave!

Ubojstvo s namjerom, sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji, eksplozija, posjedovanje eksploziva...
 Ronald Gorsic/Cropix

Grčko javno tužiteljstvo podnijelo je kaznenu prijavu protiv 104 osobe, od kojih su većina hrvatski državljani, u kojoj ih se tereti za četiri kaznena djela i sedam prekršaja tijekom krvavog obračuna u Nea Philadelphiji u noći s ponedjeljka na utorak u kojem je smrtno stradao jedan navijač AEK-a.

Kaznena djela s kojima se okrivljenici suočavaju su: ubojstvo s namjerom, sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji, eksplozija i posjedovanje eksploziva.

Prekršaji koji im se stavljaju na teret su: narušavanje mira, opasne tjelesne ozljede počinjene u pokušaju, propadanje strane imovine, podmićivanje, ilegalno nošenje oružja, korištenje oružja i posjedovanje baklji.

Kako još uvijek nije pronađeno oružje kojim je ubijen 29-godišnji Michalis Katsouris, progon za kazneno djelo ubojstva nije personificiran. Trenutačno se ispituje genetski materijal pronađen u alatima za ubijanje, metalnim predmetima i drvenim palicama, kako bi se pokušalo identificirati počinitelja.

Istrage se odvijaju u tri pravca, a vlasti su zaplijenile sve mobitele uhićenih i pregledavaju ih radi mogućih dokaza.

U Gradsku sudnicu u gradskoj četvrti Kypseli tri velika autobusa dopremila su 94 uhićenih u okršaju između navijača dva suparnička kluba.

Prema grčkom portalu Iefmerida, koraci za postupanje sa zagrebačkim huliganima privedenim zbog ubojstva navijača AEK-a su sljedeći:

1) Sudit će im se za kaznena djela

Prema informacijama u grčkim medijima, dosjei koji su u posjedu policije su kriminalne prirode. Spis je predan tužitelju koji proučava dokaze. U toku dana, nadležni tužitelj podnijet će kaznene prijave. Zatim mu preostaje utvrditi hoće li se svima suditi za kazneno djelo, što se trenutno čini najizglednijim.

2) Traženje roka za pronalazak odvjetnika

Uhićeni huligani čekaju da se zaključi postupak kod tužitelja. Odmah nakon podnošenja kaznene prijave, odgovornost prelazi na istražitelja. Vjerojatno je da će zatim svi optuženi tražiti rok unutar kojeg moraju pronaći odvjetnike i prevoditelje da bi se proces mogao nastaviti.

3) Utvrđivanje krivice

Grčka policija vjeruje da je među uhićenim navijačima i počinitelj, no čekaju se rezultati brojih laboratorijskih pretraga da bi se ubojica identificirao. Rade se laboratorijske pretrage genetskih materijala, otiska prstiju dok se istovremeno prikuplja materijal sa sigurnosnih kamera i interneta na kojem se vidi napad.

Prema procjenama policije, 10 do 50 osoba i dalje je u bijegu zbog čega se provode detaljne kontrole i blokade na cestama i graničnim prijelazima. Vozila koja su oduzeta uhićenim navijačima, također se pregledavaju da bi se isključila prisutnost dokaza u njima s ciljem rasvjetljavanja slučaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:32