OSVANUO PREKO NOĆI

PRED ŠKOLOM POSTAVILI ŠEST METARA VISOKI TITOV KIP Direktor: 'Nitko nas ništa nije pitao'

Od lokalnih vlasti nisu zatražili dozvolu za postavljenje spomenika pa je pitanje hoće li Tito ostati pred školom u Skopju
 AFP

U noći s petka na subotu, 29.11., na dan nekad velikog državnog praznika u bivšoj Jugoslaviji, Dana Republike, spomenik Titu postavljen je ispred srednje škole u Skopju koja nosi njegovo ime.

Tako se šest metara visoka replika poznatog brončanog spomenika koji stoji ispred Titove rodne kuće u Kumrovcu, rad hrvatskog kipara Antuna Augustinčića, sad može vidjeti i u Makedoniji.

Spomenik je postavila politički nebitna tamošnja stranka, Savez Titovih lijevih snaga, koja nema zastupnike u parlamentu.

"Postavili smo ga da se obilježi 70. obljetnica stvaranja Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije", zemlje kojoj je pripadala i Makedonija, izjavio je za AFP predsjednik stranke Slobodan Ugrinovski.

No, od lokalnih vlasti nisu zatražili dozvolu za postavljenje spomenika pa je pitanje hoće li Tito ostati pred školom u Skopju.

"Niko nas ništa nije pitao. Podnožje je podignuto prije dva tjedna, a kip je na njega postavljen preko noći. Ne nalazi se na zemljištu u našem vlasništvu, tako da to nije naš problem", rekao je direktor škole Dragan Danev.

"Naši inspektori na terenu utvrdili su da je spomenik postavljan na mjestu koje nije predviđeno za tu namjenu", izjavili su čelnici skopljanske Općine Centar.

Ipak, tvrde da kip, za sada, neće biti uklonjen. "Naši inspektori će utvrditi u kakvom se stanju nalazi spomenik", dodali su, odgovarajući na komentar da bi jak vjetar mogao srušiti kip, budući da nije dobro pričvršćen za postolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:27