‘KAO GOLEMI KIT‘

Pred Sueskim kanalom gužva kakva nije viđena godinama, ogromni brod i dalje blokira promet: ‘Ovo će trajati...‘

Napori za oslobađanje broda pomoću tegljača nastavljaju se, ali vjetar i veličina plovila ometaju proces
brod Ever Given
 AFP/AFP/Profimedia

Napori da se ukloni 400-metarski kontejnerski brod koji je zapriječio promet duž Sueskog kanala nastavljaju se tijekom plime u četvrtak, s pet tegljača koji pokušavaju odvući brod u dublje vode.

Brod Ever Given nasukao se dijagonalno na obje obale kanala u utorak ujutro nakon što je izgubio sposobnost upravljanja zbog jakog vjetra i olujne prašine, navodi se u priopćenju Sueskog kanala (SCA). Sad blokira promet u oba smjera kroz jedan od najprometnijih svjetskih kanala za otpremu robe, ulja, žitarica i drugih proizvoda koji povezuju Aziju i Europu.

Tvrtka za pomorske usluge GAC tijekom noći je objavila poruku klijentima u kojoj se kaže da se napori za oslobađanje broda pomoću tegljača nastavljaju, ali da vjetar i veličina plovila "ometaju operaciju".

Direktor tvrtke Boskalis koja sudjeluje u oslobađanju broda, Peter Berdowski, izjavio je kako je prerano reći koliko će dugo posao trajati.

"Ne možemo isključiti da će trebati nekoliko tjedana", kaže Berdowski.

"On je poput ogromnog nasukanog kita. Njegova enormna težina leži na pijesku. Morat ćemo možda kombinirati tegljače, uklanjanje pijeska i smanjivanje težine samog broda uklanjanjem kontejnera, nafte i vode s broda".

image
brod Ever Given
-/Planet Labs/AFP

Softver za praćenje brodova prikazuje pet tegljača koji okružuju Ever Given i još tri prema njemu. Brodski GPS signal pokazuje samo manje promjene u položaju tijekom zadnja 24 sata.

Nekoliko desetaka brodova, uključujući ostale velike brodove-kontejnere, tankere koji prevoze naftu i plin te brodove za rasuti teret koji prevoze žito nalaze se na oba kraja kanala u jednom od najgorih pomorskih zastoja koji nije viđen godinama.

Sueskim kanalom dugim 163 kilometara svakodnevno prolazi otprilike 30 posto svjetskog prometa kontejnerskih brodova i oko 12 posto ukupne svjetske globalne trgovine sve robe.

Brodarski stručnjaci rekli su da će, ne bude li se blokada mogla riješiti za 24-48 sati, neke brodarske tvrtke biti prisiljene preusmjeriti svoje brodove oko južnog vrha Afrike, što bi produljilo put za oko tjedan dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. kolovoz 2022 10:41