SKANDAL U SUSJEDSTVU

‘Predao sam dokaze da kriju broj zaraženih i umrlih od koronavirusa u Srbiji‘

Dr. Rade Panić izjavio je da je bio na razgovorima u u Službi za borbu protiv organiziranog kriminala
Rade Panić
 N1

Predsjednik Sindikata liječnika i farmaceuta Srbije (SLFS) dr. Rade Panić izjavio je danas da je bio na razgovorima u u Službi za borbu protiv organiziranog kriminala (SBPOK) po nalogu državnog tužiteljstva te da je dostavio dokaze o tome što se događalo u prethodne dvije godine što tiče "održavanja respiratora", ali i konkretne dokaze za optužbe da se broj novozaraženih i umrlih u Srbiji krije, prenosi nova.rs.

- Mogao bih vam puno pričati o tome što su sve lagali tijekom epidemije i koliko je to opasno i koliko je to dovelo u zabunu struku u Kriznom stožeru i sve nas koji s teškoćom dolazimo do podataka. SBPOK-u sam predao najkonkretnije dokaze za ono o čemu su prvu protgovorili Sindikat i dr. Zoran Radovanović da se broj novozaraženih i umrlih od koronavirusa u Srbiji krije. Predao sam 150 potvrda o smrti za studeni i prosinac iz Kraljeva, a u isto vrijeme je gradski Zavod za javno zdravlje javio – 93 preminulih, rekao je Panić i dodao da je taj broj i veći od tih 150, ali da tih 150 smrti ne mogu biti sporne.

On je ocijenio da su čak i na tom malom uzorku lagali i dodao da je tjednik NIN dokazao da su se opći podaci još više zataškavali.

Panić je prenio neslužbene informacije, do kojih je došao, da samo tri čovjeka u Institutu za javno zdravstvo Srbije imaju podatke o broju preminulih i ocijenio da je naredba za iznošenje netočnih brojki morala doći s najvišeg položaja.

- Lječnici uredno pišu potvrde o smrti, rekao je Panić i upitao po čijem se nalogu u Zavodu za javno zdravlje to radi i tko dodatno smanjuje podatke na nivou Instituta.

Govorio je i o detaljima razgovora u SBPOK-u.

- Zvali su me iz SBPOK-a po nalogu državnog tužiteljstva godinu dana nakon intervjua NIN-u da pojasnim i predočim dokaze. Iskoristio sam priliku i u dva razgovora koja su trajala između tri i četiri sata ispričao sam sve što znam i dostavio sve dokaze što se događalo u prethodne dvije godine, što tiče donošenja zakona, što se tiče održavanja respiratora... Sjećate se da sam rekao da je Al Capone pao na porezu, a da će Vučić pasti na respiratorima, rekao je Panić na konferenciji za novinare ispred Ministarstva zdravstva.

Prema epidemilološkim podacima od četvrtka, uz još 15 žrtava korone, u Srbiji je potvrđeno 3.588 novih zaraza, u bolnicama su 3.832 pacijenata, od kojih 153 treba respiratore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:39