IZBORI U SAD-u

Predizbori demokrata u Iowi: Buttigieg i Sanders gotovo izjednačeni

Bernie Sanders, Pete Buttigieg i Joe Biden

Pete Buttigieg i Bernie Sanders su gotovo izjednačeni po broju glasova na demokratskim predizborima koji su se u ponedjeljak održali u Iowi, pokazuju u četvrtak rezultati nakon prebrojanih 97 posto glasova.

Bivši gradonačelnik South Benda, centrist Buttigieg osvojio je 26,2 posto glasova, a socijalistički senator Sanders 26,1 posto. Senatorica Elizabeth Warren je na trećem mjestu s 18,2 posto glasova, a bivši potpredsjednik Baracka Obame, Joe Biden, na četvrtom s 15,8 posto glasova.

Zbog informatičke greške u mobilnoj aplikaciji nije bilo moguće objaviti rezultate u ponedjeljak navečer, te su demokrati odlučili ručno prebrojati osvojene glasove kandidata za predsjedničku nominaciju.

Pete Buttigieg, koji predstavlja umjereno krilo Demokratske stranke, odnio je pobjedu pred senatorom Sandersom s lijevog krila stranke.

Zbog vrlo složenih pravila u Iowi pobjednik po broju osvojenih glasova se može razlikovati od pobjednika po broju delegata.

Iowa ima samo tri milijuna stanovnika i daje zanemariva 42 delegata za demokratsku konvenciju (oko jedan posto) koja u konačnici bira demokratskog kandidata za predsjednika, ali je važna jer određuje zamah za natjecanja u većim državama.

U Iowi je bilo 11 kandidata za demokratsku nominaciju jer je dvanaesti, milijarder Michael Bloomberg, odlučio preskočiti prve četiri države u kojima se odvijaju predizbori.

Glasanjem u saveznoj državi Iowi službeno je započela utrka za izbor predsjedničkog kandidata demokrata koji će se na izborima u studenom suprotstaviti Donaldu Trumpu.

Nakon Iowe, do konca veljače demokrati će još glasati u New Hampshireu, Nevadi i Južnoj Karolini, a potom slijedi 'superutorak', 3. ožujka, kada na birališta izlazi 14 država, među kojima 'teškaši' Kalifornija i Teksas, koji će na konvenciju poslati ukupno 1344 delegata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:56