MAROŠ ŠEFČOVIČ

‘Predizborna kampanja u Slovačkoj bila je jedna od najtoksičnijih dosad, ali te razmirice ne bi se trebale kositi sa stajalištima na razini EU‘

- Podržavam li sankcije Rusiji? Naravno da podržavam. Podržavam li vojnu pomoć Ukrajini? Naravno da podržavam, rekao je Šefčovič
 Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia/Pa Images/alamy/alamy/profimedia

Maroš Šefčovič, slovački povjerenik Europske komisije kojemu je Ursula von der Leyen namijenila Timmermansov portfelj sa Zelenim sporazumom, ovoga je utorka na saslušanju u Europskom parlamentu zastupnicima predstavio svoj program borbe protiv klimatskih promjena u nadi da će tako uspjeti osigurati njihovu podršku za kadrovsko restrukturiranje do kojeg je došlo nakon odlaska nekolicine ključnih povjerenika.

Podsjetimo, izvršni potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans, koji je bio zadužen za nadzor Europskog zelenog sporazuma, podnio je ostavku kako bi se posvetio predizbornoj kampanji svojih socijalista uoči nizozemskih parlamentarnih izbora predviđenih za studeni ove godine.

Njegovom se ostavkom ispraznila fotelja ključnog portfelja Ursule von der Leyen, zbog čega je šefica Komisije odlučila restrukturirati svoj kabinet kako bi udahnula novi život programu koji je već mjesecima na aparatima.

U tom je pokušaju Ursula von der Leyen odvojila segment koji se odnosi na borbu protiv klimatskih promjena, koji planira dodijeliti novom nizozemskom povjereniku Wopkeu Hoekstri, a njegov bi segment trebao biti pod širom ingerencijom veterana Komisije Maroša Šefčoviča koji se dosad brinuo za interinstitucionalnu suradnju EU.

Da saslušanje ne bude suviše dosadno, pobrinuo se vladajući tandem Europskog parlamenta, EPP i S&D, koji su jedan drugome odlučili zapapriti proces prihvaćanja kandidata. Naime, svojevrsni prst sudbine, vođen pomnim političkim planiranjem, doveo je do toga da podrška Šefčoviču (Smer, S&D) bude vezana uz podršku novom pojačanju Komisije Ursule von der Leyen, Nizozemcu Wopkeu Hoekstri (CDA, EPP), zbog čega su europarlamentarci o sudbini obojice glasali isti dan, iako je inicijalno bilo predviđeno da se pitanje Hoekstrine nominacije definira još u ponedjeljak.

Naime, Hoekstra je socijalistima posebna crvena krpa jer slovi kao fiskalno konzervativan jastreb eurozone koji po svaku cijenu želi skresati javni dug i deficit EU, o kojem ovise brojne politike europske ljevice. Istodobno pučani Šefčoviču zamjeraju bliskost s novim-starim, ali svakako kontroverznim slovačkim premijerom Robertom Ficom, koji je upravo ovaj vikend osigurao novi mandat na čelu države, i to dobrim dijelom zahvaljujući antiukrajinskoj retorici.

- Ovo nije ništa drugo nego jeftina politička borba vladajućih - istaknuo je Stéphane Séjourné, čelnik grupacije Obnovimo Europu, koji je na samom početku cijele priče naglasio da liberali obojici daju zeleno svjetlo za nova radna mjesta jer se vode "isključivo njihovim kvalifikacijama, a ne politikantstvom".

Nekolicina europarlamentaraca tražila je od Šefčoviča da se javno ogradi od proruskih komentara svoga stranačkog kolege, koji ga je već tri puta nominirao za funkciju slovačkog povjerenika u Bruxellesu.

- Podržavam li sankcije Rusiji? Naravno da podržavam. Podržavam li vojnu pomoć Ukrajini? Naravno da podržavam. Iznenađen sam što to uopće trebam i naglašavati - izjavio je Šefčovič tijekom saslušanja, naglasivši kako je nedavna predizborna kampanja u Slovačkoj bila jedna od najtoksičnijih dosad, ali unutarpolitičke razmirice u Slovačkoj ne bi se trebale kositi sa stajalištima te zemlje na razini EU.

- Uvijek ću se boriti za ciljeve koji su u najboljem interesu EU - naglasio je, još jednom istaknuvši kako se protivi plinovodu Sjeverni tok 2 te da će osobno raditi na tome da buduća zajednička javna nabava europskog prirodnog plina "ne uključuje niti jednu jedinu molekulu ruskog plina".

Potpredsjednica grupacije Ljevica Manon Aubry optužila je vladajući tandem da ponovno poseže za prljavim političkim igrama kako bi iza zatvorenih vrata dogovarao "podjelu plijena".

- Ljevica se neće priključiti novoj rundi zakulisnih igara koji su predugo modus operandi ovog Parlamenta - izjavila je Aubry.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:41