UPOZORENJE

Predsjednica EK: kibernetički kriminal u stahu od koronavirusa vidi poslovnu priliku

Ursula Von der Leyen
 AFP

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen upozorila je u utorak na porast kibernetičkog kriminala koji koristi strah od koronavirusa da bi prodao krivotvorene lijekove i opremu.

"Mnogi Europljani moraju ostati doma kako bi se smanjilo širenje koronavirusa. Ljudi zato rade na daljinu i puno vremena provode 'online'. Nažalost, kriminalci to koriste, prate nas na internetu i iskorištavaju našu zabrinutost zbog koronavirusa. Naš strah za njih je poslovna prilika", istaknula je Ursula von der Leyen u video-poruci.

Predsjednica Komisije u utorak je o tom pitanju razgovarala s Catherine De Bolle, izvršnom direktoricom Europola, agencije EU za policijsku suradnju.

Von der Leyen ističe da je količina krivotvorenih lijekova, sprejeva za dezinfekciju ili čudesnih lijekova začuđujuće velika te da se ovih dana u internetskoj trgovini najviše nude kopije kirurških maski.

"Dvaput razmislite koje lijekove kupujete preko interneta i odakle dolaze. Ne instalirajte aplikacije koje vam obećavaju da mogu pratiti vaše simptome ili širenje virusa" upozorava predsjednica Komisije.

"Pronađe li se cjepivo za koronavirus, to će objaviti vaša vlada i javne institucije. Doznat ćete to iz vjerodostojnih izvora", dodala je.

Proteklih nekoliko tjedana pokrenuta je globalna operacija protiv kibernetičkog kriminala u kojoj je sudjelovalo 90 zemalja.

Zaplijenjeno je 4,4 milijuna nelegalnih farmaceutskih proizvoda diljem svijeta, a 37 skupina organiziranog kriminala je raskrinkano.

Uhićena je 121 osoba, a 2500 internetskih poveznica - web stranica, društvenih mreža, online trgovina - ugašeno je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 04:24