'AGROKOR JE PRIVATNA KOMPANIJA'

PREDSJEDNICA U RUSIJI KOMENTIRALA SITUACIJU S AGROKOROM: 'Pitanje banaka nije pitanje država, dugovi ne mogu pasti na leđa poreznih obveznika'

Kolinda Grabar Kitarović
 Profimedia, Sputnik

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović gotovo pola sata razgovarala je u Moskvi s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedovim i izražena je obostrana želja da se nastavi gospodarska suradnja dviju zemalja. I ovaj razgovor, kao i oni koje je vodila s predsjednikom Vladimirom Putinom u Soči trajao je duže nego što je bilo predviđeno, a jedna od nezaobilaznih tema bili su i krediti ruskih banaka Agrokoru.

”Bilo je riječi o Agrokoru i pojasnila sam stavove hrvatske strane. Naravno osobno ne sudjelujem u rješavanju tog pitanja i ne mogu pregovarati u procesima kako će se to riješiti, ali spremna sam posredovati kako god mogu u razgovorima između Sberbanke i ovlaštenih institucijna koje to rješavaju”, rekla je nakon otvaranja Rusko-hrvatskog gospodarskog formuma Kolinda Grabar- Kitarović koji je okupio oko 150 hrvatskih i 250 ruskih gospodarstvenika.

Na pitanje što ako se dokaže da je bilo nepravilnosti oko Agrokora predsjednica je rekla da su ona na redu pravosudne institucije koje to moraju rješavati. ”Onda se politika apsolutno ne može miješati, ali o tome ne mogu spekulirati”. Grabar-Kitarović je i ruskim domaćinima rekla da je pitanje Agrokora, pa tako i kreditiranja koncerna odvojen o od države, ali da u cijelom procesu postoje još određene nedoumice koje treba rasčistiti. ”Agrokor ostaje privatna kompanija, onda nije nacionalizirana od strane države i država na sebe ne može preuzeti odgovornost dugove Agrokora. Više puta sam već naglasila da dugovi nikako ne mogu pasti na leđa hrvatskih poreskih obveznika. Treba mešutim omogućiti svima pa i Sberbanci da sudjeluje u procesu koji je pred nama”, naglasila je Grabar-Kitarović i izrazila nadu da će i Sberbanka raspravljati o svemu što se događalo. ”Voljela bih da to pitanje ne opterećuje međudržavne odnose između Rusije i Hrvatske, jer to nije međudržavno već korporativno pitanje. Riječ je o funkcioniranju tržišnog gospodarstva, ali okolnosti su takve da glavni cilj samog Lex Agrokora je osigurati stabilnost gospodarstva”.

Kolinda Grabar-Kitarović nije željela otkriti detalje razgovora s ruskim čelnicima oko graničnog spora sa Slovenijom i samo je rekla da je to bilateralno pitanje između dviju zemalja. Potvrdila je da se razgovaralo i o BiH, te da je od predsjednika Putina čula stav Ruska Federacija podržava teritorijalnu cjelovitost i suverenitet BiH.

U dva dana boravka u Rusiji razgovaralo se s domaćinima i o Inicijativi tri mora, te je Kolinda Grabar-Kitarović rekla da se radi o konkretnim projektima u kojima može sudjelovati tko god iskaže interes, pa tako i Rusija. ”Nije riječ o tome da Ruska Federacija sudjeluje na našim sastancima, ali kada je riječ o ulaganjima u konkretne energetske, gospodarske i transportne projekte sve su invisticije dobrodošle dok su 'čiste'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:48