UTJECAJNE I MOĆNE

PREDSJEDNICA VIŠE NIJE NA POPISU NAJMOĆNIJIH ŽENA SVIJETA Forbes je ove godine izostavio Kolindu, no na listi je jedna političarka iz regije

Angela Merkel, Christine Lagarde, Nancy Pelosi, Ursula Von Der Leyen i Mary Barra
 SPUTNIK/YVES HERMAN/ALEXANDER DRAGO/FRANCOIS LENOIR/Kimberly P. Mitchell / REUTERS

Njemačka kancelarka Angela Merkel proglašena je najmoćnijom ženom svijeta, i to devetu godinu zaredom, u tradicionalnoj Forbesovoj listi koja slavi 100 najutjecajnijih žena u godini na izmaku. Sveukupno se 14 puta našla na tom popisu.

Na drugo su mjesto smjestili Christine Lagarde, direktoricu Europske središnje banke, a Nancy Pelosi, predsjednica Predstavničkog doma i demokratkinja, zauzela je treće mjesto. Slijedi Ursula Von Der Leyen, predsjednica Europske komisije, a peto mjesto zauzima direktorica General Motorsa Mary Barra.

Forbes je ove godine s liste najmoćnijih žena na svijetu izostavio hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović koja je prošle godine bila 47., a godinu ranije 39.

Srpska premijerka Ana Brnabić zauzela je 88. mjesto na Forbesovoj listi i ona je jedina od naših najbližih susjeda na listi.

Na zadnjem mjestu ove se godine našla Greta Thunberg (16) koja je ujedno i najmlađa osoba u povijesti na Forbesovoj listi.

Na ovogodišnjoj je listi 100 žena u šest kategorija - biznis (31), tehnologija (17), financije (12), mediji i zabava (14), politika (22) i filantropija (4). One zajedno kontroliraju ili utječu na više od 2,3 bilijuna dolara prihoda i imaju gotovo 6,5 milijuna zaposlenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:19