PANDEMIJA

PREDSJEDNIČKA PALAČA VELIKO ŽARIŠTE KORONAVIRUSA O tome bruji cijeli Afganistan, ali vrh vlasti šuti: 'To se taji kako se ne bi širila panika'

predsjednik Afganistana Ašraf Gani (u sredini)
 Xinhua / Zuma Press / Profimedia

Najmanje je 20 zaposlenika u palači afganistanskog predsjednika pozitivno na testiranju na novi koronavirus, rekla su u subotu dvojica vladinih dužnosnika agenciji France Presse, ali vlasti nisu potvrdile informaciju u javnosti.

"Dvadesetak ljudi u predsjedničkoj palači oboljelo je od virusa COVID-19", rekao je dužnosnik afganistanske vlade za France Presse, dodajući da se to "taji kako se ne bi širila panika".

Drugi dužnosnik je potvrdio taj broj, dodajući da je još 12 zaraženih otkriveno među osobljem u administrativnom uredu predsjednika Ašrafa Ganija.

No ništa ne upućuje da je sam Gani (70) zaražen i vlasti zasad ne iznose taj broj u javnosti.

"Ne mogu to ni potvrditi ni demantirati", rekao je Vahid Majar, glasnogovornik ministarstva zdravstva dodajući kako nije ovlašten otkriti identitet pacijenata.

Glasnogovornik predsjedničke palače Sedik Sediki rekao je pak za France Presse da ne može komentirati tu informaciju.

U Afganistanu je dosad zabilježeno 933 slučajeva zaraze koronavirusom, među kojima je 30 umrlo, ali stvarni brojevi mogli bi biti puno veći u toj zemlji gdje su mogućnosti testiranja krajnje ograničene.

Mjera ograničenog kretanja uvedena 28. veljače u Kabulu produljena je u četvrtak za tri tjedna.

Afganistanski predsjednik je nedavno počeo svoj drugi mandat i sučeljen je s mnogim krizama. Njegov politički suparnik Abdulah Abdulah ne priznaje rezultate predsjedničkih izbora i također se proglasio pobjednikom.

U isto vrijeme neprestano se odgađa početak povijesnog dijaloga između vlade i talibana kako bi se odredila budućnost Afganistana opustošenog u ratovima u zadnjih 40 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:40