LULU JURIŠA PO POBJEDU

Predsjednički izbori u Brazilu idu u drugi krug: Ljevičarskom kandidatu malo nedostajalo da pobijedi Bolsonara

Nakon prebrojanih 99,7 posto elektronskih glasova, ljevičarski bivši predsjednik Lula dobio je 48,4 posto

Luiz Inacio Lula da Silva 

 Caio Guatelli/Afp

Luiz Inácio Lula da Silva pobijedio je u prvom krugu predsjedničkih izbora u Brazilu i u drugom će se krugu sučeliti s aktualnim predsjednikom Jairom Bolsonarom.

Nakon prebrojanih 99,7 posto elektronskih glasova, ljevičarski bivši predsjednik Lula dobio je 48,4 posto, dok je desničar Bolsonaro dobio 43,3 posto, objavio je izborni ured u nedjelju.

Budući da nijedan kandidat nije osvojio više od 50 posto glasova, Lula i Bolsonaro kao dva najjača kandidata ići će u drugi krug 30. listopada.

"Borba se nastavlja do konačne pobjede", izjavio je u nedjelju navečer Lula. "Pobijedit ćemo na ovim izborima."

Rezultat je bio puno tješnji od očekivanog budući da su predizborne ankete pokazivale Lulu daleko ispred. Neki su stručnjaci sugerirali da se ispitanici nisu izjasnili o svojim pravim favoritima ili su se tek odlučili na dan izbora.

Ako Lula pobijedi u drugom krugu bit će prvi brazilski demokratski predsjednik koji je ušao u treći mandat. Prethodno je bio predsjednik od 2003. do 2010. godine.

Više od 156 milijuna ljudi imalo je pravo glasa na nedjeljnim izborima na kojima su se također birali guverneri, trećina senatora te federalni zastupnici i zastupnici 27 država.

Ranije je dosadašnji predsjednik Jair Bolsonaro izrazio sumnju u izborni sustav i dao naznake da možda neće priznati rezultate izbora, koji su podijelili najveće gospodarstvo Latinske Amerike.

U svojoj posljednjoj debati prije nedjeljnih izbora dvojica kandidata su razmjenjivala optužbe za korupciju, a malo su raspravljali o prijedlozima za upravljanje tom južnoameričkom državom.

Bolsonaro je nazvao svog ljevičarskog suparnika šefom kriminalne skupine koja je vodila "kleptokraciju" tijekom dva predsjednička mandata i "lopovom" jer je bivši predsjednik bio u zatvoru zbog korupcije.

Lula je nazvao Bolsonara "besramnim" lažljivcem čija je vlada prikrila mito pri kupnji cjepiva tijekom pandemije covida-19 u kojoj je umrlo više od 680.000 Brazilaca. Također ga je optužio za "genocid" zbog oklijevajuće politike u borbi protiv koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. veljača 2024 11:16