DRAHOŠ NE GUBI NADU

PREDSJEDNIČKI IZBORI U ČEŠKOJ Proruski orijentirani Miloš Zeman uvjerljivi pobjednik prvog kluba, ali se našao u velikim problemima

Miloš Zeman
 Sandra Šimunović / CROPIX

Češki predsjednik na odlasku, proruski orijentiran Miloš Zeman nadmoćno je pobijedio u prvom krugu predsjedničkih izbora u subotu i ulazi u drugi krug s proeuropskim Jirijem Drahošem 26. i 27. siječnja.

Nakon prebrojavanja 99,03 posto listića, Zeman (73), poznat po svojim prokineskim i protumuslimanskim stajalištima, dobiva 38,77 posto glasova birača, priopćio je Državni statistički ured, ispred Drahoša (68), bivšeg predsjednika Češke znanstvene akademije s 26,50 posto.

Drugi krug će "biti izjednačena utrka", ocijenio je neovisni analitičar Jiri Pehe, odgovarajući na upit AFP-a.

"Miloš Zeman će imati velik problem. Jasno je da će ostali kandidati iza ove dvojice, to jest Pavel Fischer, Marek Hilser i Michal Horacek, u drugom krugu glasovati za Drahoša", dodao je.

Sam Drahoš je, izrazivši pred novinarima zadovoljstvo osvojenim rezultatom, rekao kako se nada da će "dobiti glasove onih koji nisu birali Zemana" u prvom krugu.

Drahoš je spomenuo "stanoviti zamor" Miloša Zemana, smjerajući na zdravstvene probleme predsjednika na odlasku koji hoda sa štapom.

Izrazio je želju da se u iduća dva tjedna do drugog kruga "sučeli u javnoj debati" sa Zemanom koji je sve dosad odbijao takvu javnu raspravu.

Zeman je odmah uzvratio: "Nikada se nisam bojao sudjelovanja u debati, još sam mlad i u snazi i svaka rasprava je dobrodošla. Upravo sam na televiziji čuo Drahoša i rado ću mu ispuniti želju", rekao je pred novinarima.

"Na prošlim predsjedničkim izborima dobio sam 24 posto u prvom krugu i 54 posto u drugom, a ove godine 40 posto već u prvom. Čestitam Jiriju Drahošu na lijepom drugom mjestu", rekao je još Zeman.

Bivši češki veleposlanik u Francuskoj, Pavel Fischer dolazi na treće mjesto s 10,19 posto, a u stopu ga prate poslovni čovjek i autor glazbenih uspješnica Michal Horacek s 9,14 posto i liječnik Marek Hilser s 8,82 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:06