REPRESIJA

Predsjednički izbori u Kazahstanu: Uhićene stotine oporbenih prosvjednika

 REUTERS

Stotine oporbenih prosvjednika uhićene su u nedjelju u Kazahstanu, gdje se održavaju prvi predsjednički izbori nakon 30 godina vladavine dosadašnjeg predsjednika Nursultana Nazarbajeva.

Kasim Žomart Tokajev, koji je privremeno preuzeo vlast nakon ostavke Nazarbajeva u ožujku i jedini je ozbiljni kandidat na predsjedničkim izborima, gotovo je siguran u pobjedu unatoč tomu što je u utrci još šest kandidata.

Današnje izbore obilježili su najveći prosvjedi stanovnika te bivše sovjetske države u posljednje tri godine.

Među uhićenima su bili i novinari Radija Slobodne Europe/Radio Liberty, Petr Trotsenko u Almatiju i Sanija Tojken u Nursultanu, no ubrzo nakon privođenja su pušteni. Jednako je prošao i Marius Fossum iz organizacije za obranu ljudskih prava iz norveškoga Helsinškog odbora.

Najžešći protivnik, bivši bankar koji trenutačno živi u egzilu, Muktar Abliazov pozvao je na današnje prosvjede.

U priopćenju nevladine udruge Human Rights Watch stoji da je zamisao o političkoj tranziciji "iluzija" te se upozorava na nastavak kršenja ljudskih prava i za vrijeme privremenog predsjedanja zemljom Kasima Žomarta Tokajeva.

- Kazahstanske vlasti rutinski prekidaju mirne prosvjede, na silu odvode njihove sudionike te ih kažnjavaju novčanim kaznama i kratkim zatvorskim kaznama - stoji u priopćenju HRW-a.

Tokajev (66), natječe se sa šestoricom kandidata od kojih nijedan nije poznat široj javnosti i samo se jedan može smatrati njegovim stvarnim suparnikom. Naprotiv, privremeni predsjednik je u kampanji imao potporu mnogih poznatih ljudi i na raspolaganju su mu bila državna sredstva.

Tokajev uživa potporu autokrata Nursultana Nazarbajeva, koji je na opće iznenađenje u ožujku podnio ostavku nakon 30 godina na vlasti. Prvi put je Nazarbajev bio zabran 1991. a zatim ponovo četiri puta s više od 80 posto glasova te je 2015. usred gospodarskih teškoća dobio čak 98 posto glasova uz izlaznost od 95 posto.

Međunarodni promatrači nisu nijedne izbore proglasili slobodnima ni poštenima i moguće je da će tako biti i s ovima. Po anketi jedne od dviju agencija kojima je dopušteno raditi, Tokajev dobiva gotovo 73 posto glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:30