NEIZVJESNOST

Predsjednički izbori u Peruu: Ultralijevi Castillo u završnom brojanju glasova pretječe desničarku Fujimori

Nakon prvih djelomičnih rezultata s 42 posto birališta, Castillo je pomalo nadoknađivao zaostajanje za šest postotnih bodova
Pedro Castillo
 Andres Valle

Neizvjesnost je u ponedjeljak bila na vrhuncu u završnici predsjedničkih izbora u Peruu: kandidat radikalne ljevice Pedro Castillo prešao je prvi put u vodstvo nakon prebrojavanja 94,355 posto glasova.

Bivši učitelj je u 12.00 sati po mjesnom vremenu (19.00 sati po srednjoeuropskom) vodio ispred populističke desničarke Keiko Fujimori za 39.164 glasa (50,11 posto), a šest sati ranije imao je 72.000 glasova manje, navodi Nacionalni ured za izborne procese (ONPE).

Nakon prvih djelomičnih rezultata s 42 posto birališta, Castillo je pomalo nadoknađivao zaostajanje za šest postotnih bodova potvrđeno u nedjelju navečer.

Glasovi s ruralnih i udaljenih područja u amazonskoj prašumi skloni kandidatu koji ističe svoje seosko podrijetlo, omogućili su mu da pretekne kćer bivšeg predsjednika Alberta Fujimorija (1990. - 2000.).

Glasovi milijun Peruanaca koji žive u inozemstvu mogli bi preokrenuti trend, upozoravaju stručnjaci.

Potonji i ONPE opetuju poziv na oprez. "Rezultati su još neizvjesni", rekao je u ponedjeljak analitičar Fernando Tuesta.

Napetost je u obama taborima na vrhuncu te je Castillo pozvao na "suzdržanost", zatraživši od pristaša da se "ne daju provocirati" i da će "samo narod spasiti narod".

Zasad nijedan kandidat nije osporio rezultate, što bi u slučaju tako izjednačenog ishoda moglo odgoditi službeno proglašenje.

Promatrači Organizacije američkih država (OAS) sve dosad su podupirali rad peruanskih izbornih vlasti.

U zemlji u kojoj se ne izlazak na birališta novčano kažnjava, od 23.262.475 upisanih birača glasovalo ih je 17.803.306. Više od milijun listića je proglašeno nevaljanim, a više od 100.000 tisuća nije zaokružilo nijednog kandidata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:58