NESLUŽBENI REZULTATI

Predsjednički izbori u Sloveniji: Anže Logar i Nataša Pirc Musar idu u drugi krug

Na internetskoj stranici državnog izbornog povjerenstva stoji da je za Logara glasovalo 34,02 posto birača, a za Pirc Musar 26,86 posto

Anže Logar i Nataša Pirc Musar

 AFP

Djelomični neslužbeni rezultati predsjedničkih izbora u Sloveniji nakon prebrojanih gotovo 45 posto glasova pokazuju da će novi predsjednik biti izabran u drugom krugu u koji će, kako sada izgleda, ući Anže Logar i Nataša Pirc Musar.

Na internetskoj stranici slovenskog Državnog izbornog povjerenstva objavljeno je da je za Logara glasovalo 34,02 posto birača, a za Pirc Musar 26,86 posto.

Na trećem mjestu je Milan Brglez s 15,60 posto, zatim slijedi Vladimir Prebilič (10,33 posto), Sabina Senčar (6,10 posto), Janez Cigler Kralj (4,30 posto) i Miha Kordiš (2,77 posto).

Super izborna godina u Sloveniji s ovim rezultatima ulazi u veliko finale. U proljeće su održani parlamentarni izbori, za dva tjedna slijedi drugi krug predsjedničkih izbora, a 20. studenog Slovenija još jednom izlazi na birališta kako bi izabrala novu lokalnu upravu.

Nekadašnji ministar vanjskih poslova Anže Logar (46), kandidat je oporbenih konzervativaca iz Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše. Neovisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar (54), bivša je novinarka i odvjetnica specijalizirana za zaštitu osobnih podataka koja je branila i Melaniju Trump.

Pravi će politički izazov biti lokalni izbori, a prvi će se krug odviti 20. studenog. Nekoliko je tu važnih pitanja, a prije svega kako će proći stranka Gibanje svoboda. Slovenska je politika na nacionalnoj sceni od 2011. godine u potrazi za strankom koja će biti takmac SDS-u Janeza Janše. Nekoliko je privremenih stranaka nastajalo, dobro su prolazile na parlamentarnim izborima, ali su slabost pokazale na lokalnim.

To je bila potvrda da nisu uspjele podršku koju im je davalo biračko tijelo protivno Janši pretvoriti u stranačku strukturu na terenu, što je nužno za opstanak. Gibanje svoboda je također stranka nastala prije izbora i sada je pred kušnjom na kojoj bi trebala pokazati ima li snage za opstanak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:02