JEMENCI SLAVE

Predsjednik Ali Abdulah Saleh napustio zemlju: Otac je pobjegao, ali što sa sinovima?

Dužnosnici su tvrdili da će se Saleh vratiti za nekoliko dana, a opozicija pozdravlja prijenos ovlasti na potpredsjednika

SANA - Politička neizvjesnost vladala je jučer u Jemenu: dan nakon što je napustio zemlju predsjednik Ali Abdulah Saleh oporavljao se od operacije u saudijskoj bolnici; njegovi suradnici najavljivali su da će se već za nekoliko dana vratiti; opozicija je pozdravljala prijenos vlasti na potpredsjednika Abeda Raba Mansura Hadija; a po ulicama Sane i dalje su pucali snajperi.

Kada je u nedjelju neočekivano objavljeno da je Saleh, a s njim i veći dio njegove obitelji, otišao na liječenje u susjednu Saudijsku Arabiju, na ulicama Sane izbilo je slavlje, dok su organizatori antirežimskih prosvjeda pozdravljali “rušenje Saleha”.

Alternativna opcija

No, jučer se njegov odlazak više nije činio tako konačnim. Saudijski dužnosnici priopćili su da se Saleh oporavlja nakon vađenja drvenog šrapnela koji se odlomio u džamiji i pogodio ga u prsa kada je opozicija u petak granatirala predsjedničku palaču te da bi u Saudijskoj Arabiji trebao ostati dva tjedna - jedan za oporavak i jedan za sastanke. Jemenski su dužnosnici priopćili da će se predsjednik vratiti “u roku od nekoliko dana”.

No, glavna opozicijska koalicija, Stranke zajedničkog skupa, priopćila je da je spremna prihvatiti prijenos Salehovih ovlasti na potpredsjednika Hadija - koji je zasad vršitelj dužnosti predsjednika.

- Opozicija podupire kompletan prijenos ovlasti na potpredsjednika. U slučaju da to propadne, opozicija i mladi revolucije imaju alternativne opcije, odnosno osnivanje prijelaznog vijeća - rekao je vodeći čovjek koalicije Sultan el-Atvani. No, u tom je slučaju i dalje pitanje što će biti s vojskom jer Salehov najstariji sin Ahmed, zapovjednik elitne Republikanske garde, ostao je u Jemenu.

- Mi smo spremni surađivati s potpredsjednikom, no problem je jesu li Salehova djeca spremna predati mu vlast - rekao je glasnogovornik opozicije Muhamed Kahtan.

Ratna zona

Analitičari upoznati sa situacijom tvrde pak da je moguće da Saudijci Saleha uopće neće pustiti da se vrati kući ili će ga pokušati natjerati da potpiše sporazum s opozicijom, što je odbio već tri puta, a prema kojem bi sišao s vlasti u zamjenu za imunitet od sudskog progona.

Jer, iako je Saudijska Arabija podupirala Saleha i surađivala s njim u borbi protiv al-Qa’ide, nije joj u interesu da na južnoj granici ima nemire te je sada među zemljama koje Saleha pritišću da potpiše sporazum.

Jedan je opozicijski dužnosnik tvrdi da su međunarodni posrednici pokušali natjerati Saleha u nedjelju da potpiše predsjednički dekret kojim vlast predaje potpredsjedniku prije odlaska u Saudijsku Arabiju, no on je to odbio, ali je navodno dao usmeni pristanak. Situacija je jučer u međuvremenu bila na rubu kaosa.

Nakon tri mjeseca uglavnom mirnih prosvjeda koje je vlada povremeno gušila brutalnom silom, pri čemu je poginulo 166 ljudi, u posljednja su se dva tjedna pokušaji svrgavanja Saleha nakon 32-godišnje vladavine pretvorili u oružani sukob, nakon što su predsjednikove snage napale kuću plemenskog vođe i bivšeg Salehova saveznika Šeika Sahka al-Ahmara - koji se potom pridružio opoziciji. Uslijedile su bitke koje su Sanu pretvorile u ratnu zonu.

Zapad u strahu

U nedjelju je potpisano primirje, no već jučer su u snajperskim napadima na sjeveru glavnoga grada ubijene tri al-Ahmarove pristaše. Situacija u Jemenu pak plaši Zapad i zbog toga što je u zemlji jaka al-Qa’ida, koja bi mogla iskoristiti bezvlađe. Šef britanske diplomacije William Hague stoga je upozorio da bi Jemen mogao postati “ozbiljnija prijetnja”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 09:46