SUSRET U KALIFORNIJI

Predsjednik američkog Zastupničkog doma sastao se s tajvanskom predsjednicom Tsai Ing-wen

Vjeruje se da će sastanak izazvati snažnu reakciju Pekinga, koji je obećao Tajvan vratiti pod svoju kontrolu

Kevin McCarthy i Tsai Ing-wen

 Mario Tama/Getty Images Via Afp

Predsjednik američkog Zastupničkog doma Kevin McCarthy sastao se s tajvanskom predsjednicom Tsai Ing-wen u Kaliforniji u srijedu, postavši prvi viši američki dužnosnik koji se od 1979. s tajvanskom čelnicom sastao na američkom tlu, unatoč prijetnjama Kine koja samoupravni Tajvan smatra svojim teritorijem.

McCarthy, treći po važnosti u američkoj vladajućoj hijerarhiji, poželio je dobrodošlicu predsjednici Tsai Ing-wen u predsjedničkoj knjižnici Ronalda Reagana u Simi Valley blizu Los Angelesa.

McCarthy je nazvao Tsai "velikom prijateljicom Amerike" i dodao da je "optimističan što ćemo pronalaziti načine za ljude Amerike i Tajvana da djeluju zajedno kako bi promovirali ekonomsku slobodu, demokraciju, mir i stabilnost."

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da nema ništa novo u tome što tajvanska predsjednica prolazi preko američkog teritorija i da Peking ne bi trebao posjet koristiti kao izliku za vlastito djelovanje ili pojačavanje tenzija.

Vjeruje se da će sastanak izazvati snažnu reakciju Pekinga, koji je obećao Tajvan vratiti pod svoju kontrolu, ako treba i silom.

Kina je nekoliko puta upozoravala protiv sastanka McCarthyja i Tsai, koja SAD-om prvi put prolazi od 2019. godine, iako neki analitičari očekuju da će reakcija Kine biti umjerenija nego kad je Nancy Pelosi bila u posjetu Taipeiju prošle godine. Sastanak u Kaliforniji djeluje manje provokativno nego što bi djelovao McCarthyjev posjet Tajvanu, koji se predsjednik Zastupničkog doma nada poduzeti.

Od posjeta Nancy Pelosi, američko-kineski odnosi srozali su se na najnižu razinu od 1979. godine.

Tsai je proputovala kroz New York prošli tjedan na putu prema Središnjoj Americi kako bi posjetila preostala dva diplomatska partnera Tajvana, Gvatemalu i Belize.

Washington je pozvao Kinu da ne prenagli u svojim reakcijama, prikazavši posjeti Tsai Ing-wen kao rutinski i sastavnim dijelom neslužbenog odnosa koji SAD ima s Tajvanom.

Međutim, SAD je zakonski obavezan Tajvanu osigurati sredstva samoobrane te je posljednjih godina zemlja pojačala svoju interakciju s Taipeijem kako je počeo rasti pritisak Pekinga na otok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:12