BURNO U NJEMAČKOJ

Predsjednik CDU-a povukao izjavu u kojoj se zalaže za suradnju s AfD-om

AfD svoju popularnost temelji na nezadovoljstvu radom savezne socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade

Friedrich Merz i Markus Soeder

 Christof Stache/Afp

Predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz izazvao je brojne negativne reakcije nakon izjave da se s desno-populističkom Alternativom za Njemačku može surađivati na lokalnoj razni nakon čega ju je u ponedjeljak i povukao.

"Da još jednom pojasnim, i da naglasim: nikada drugo nisam ni tvrdio: odluka CDU-a stoji. Na lokalnoj razini neća biti suradnje AfD-a s CDU-om", poručio je Merz preko Twittera.

U nedjelju navečer predsjednik najjače oporbene stranke u Njemačkoj Friedrich Merz je u intervjuu za javni servis ZDF rekao kako se s AfD-om mora surađivati u općinama i gradovima gdje ova stranka sudjeluje u vlasti.

"Mi moramo prihvatiti rezultate demokratskih izbora. I naravno da je nužno u lokalnim parlamentima tražiti rješenja kako oblikovati svakodnevicu u gradovima i okruzima", rekao je Merz tijekom intervjua.

image

Alexander Dobrindt, Friedrich Merz, Markus Soeder

Christof Stache/Afp

Kratko nakon toga je na Twitteru potvrdio svoj stav iz intervjua govoreći o potrebi suradnje s AfD-om koji je posljednjih tjedana pobijedio na izborima na lokalnoj razini u nekoliko gradova i okruga na istoku Njemačke.

Merz je time prekršio deklarirani stav CDU-a da nikada neće surađivati sa strankama krajnje desnice i ljevice poput AfD-a ili stranke Ljevica koja korijene vuče iz režimske stranke SED Istočne Njemačke.

Predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU), koja zastupa kršćansko-demokratsku opciju u Bavarskoj i koja s CDU-om na saveznoj razini tvori Uniju CDU/CSU, Markus Soeder distancirao se od Merza te je preko Twittera poručio kako CSU "nikada ni na kojoj razini" neće surađivati s AfD-om.

"AfD je antidemokratska, ekstremno desna stranka koja je za podjele u društvu. To nije spojivo s vrijednostima CSU-a", poručio je Soeder.

Slično su reagirale i Merzove unutarstranačke kolege koji redom ističu antidemokratske pozicije AfD-a.

"AfD-u je poznato samo kontriranje i odbijanje. Gdje tu uopće ima mjesta za suradnju? CDU ne može niti će surađivati sa strankom čiji je glavni program mržnja, podjele i izolacija drugih", rekao je predsjednik CDU-a za Berlin i gradonačelnik grada-savezne pokrajine Berlin Kai Wegner.

image

Kai Wegner na berlinskoj Christopher Street Day paradi

Frank Gaeth/Imago Stock&people

Član predsjedništva CDU-a Norbert Roentgen je ukazao na to da svatko tko želi odstupiti od izglasane pozicije CDU-a naspram AfD-u to mora učiniti većinom na stranačkoj konvenciji.

Vladajuća Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) kritizirala je Merzovu izjavu, a glavni tajnik SPD-a Kevin Kuehnert predviđa "borbe oko smjernica" unutar CDU-a.

Komentar Friedricha Merza oštro je kritizirala i stranka Zeleni koja s CDU-om tvori koaliciju u nekoliko važnih saveznih pokrajina poput Sjeverne Rajne – Vestfalije i Baden – Wuerttemberga.

Predsjednik AfD-a Timo Chrupalla rekao je kako su se u "protupožarnom zidu demokršćansko-zelenog" tabora uperenog protiv AfD-a, pojavile pukotine.

"Mi ćemo na lokalnoj i saveznoj razini srušiti te zidove u interesu građana, blagostanja, slobode i sigurnosti", poručio je Chrupalla.

AfD-u posljednjih tjedana u ispitivanjima javnog mnijenja snažno raste popularnost. Prema zadnjim ispitivanjima od vikenda, AfD se nalazi na drugom mjestu po popularnosti stranaka s 22 posto podrške.

U nekim saveznim pokrajinama na istoku Njemačke AfD je u ispitivanjima već mjesecima najjača stranka s preko 30 posto podrške.

AfD svoju popularnost temelji na nezadovoljstvu radom savezne socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade posebice kada je u pitanju politika prema izbjeglicama čiji je broj ove godine ponovno u snažnom porastu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:05