POVIJESNA PRESUDA

Predsjednik i ministri Indoneziji krivi su jer stanovnicima nisu osigurali čist zrak i okoliš

Tužitelji, među kojima su bili brojni aktivisti i javne osobe, nisu tražili financijsku naknadu, već stroži nadzor i sankcije
Zagađen zrak u Džakarti
 Bay Ismoyo/AFP

Indonezijski sud je u četvrtak donio presudio da su predsjednik Joko Widodo i još šest visokih državnih dužnosnika zanemarili pravo građana na čist zrak i naredio im da poboljšaju lošu kvalitetu zraka u glavnom gradu, piše ABC News.

Vijeće od tri suca na Središnjem okružnom sudu u Jakarti donijelo je presudu koja znači korak naprijed za zdravo životno okruženje i time uvažilo argumente 32 stanovnika koji su prije dvije godine podnijeli tužbu protiv Widodoa i ministara okoliša, zdravstva i unutarnjih poslova, kao i guvernera pokrajina Jakarte, Bantene i Zapadne Jave.

Izricanje presude je u početku bilo zakazano za 20. svibnja, ali je nekoliko puta odgađano. Sva trojica sudaca glasali su u korist tužitelja okupljenih oko Koalicije inicijativa za čisti zrak.

Glavni sudac Saifuddin Zuhri naložio je sedmorici dužnosnika da pooštre nacionalne standarde kvalitete zraka kako bi oni bili 'dovoljni za zaštitu zdravlja ljudi, okoliša i ekosustava, uključujući zdravlje osjetljive populacije, a sve temeljeno na znanosti i tehnologiji'.

'Dužnosnici su bili nemarni u ostvarivanju prava građana na dobro i zdravo okruženje', rekao je Duta Baskara, član vijeća. Suci su odbacili dio tužbe u kojoj se tvrdilo da je Widodo prekršio ljudska prava.

Tužitelji, među kojima su bili brojni aktivisti, javne osobe, vozači i žrtve zagađenja, nisu tražili financijsku naknadu, već su zahtijevali stroži nadzor i sankcije za počinitelje.

'Nadamo se da će optuženi mudro prihvatiti svoj poraz i usredotočiti na napore za poboljšanje kvalitete zraka, a ne na beskorisne stvari, poput pisanja žalbi na ovu odluku', rekla je Ayu Eza Tiara, jedna od odvjetnica tužitelja.

Zasad se još ne zna hoće li se vlada žaliti. Odvjetnici optuženih odbili su komentirati, a ni iz ureda predsjednika nije bilo odgovora.

Uže područje Jakarte broji 10 milijuna ljudi, a još tri puta toliko živi na širem gradskom području. Ozbiljno zagađenje zraka u Jakarti najvećim dijelom dolazi od emisije vozila, tvornica i elektrana na ugljen koje se nalaze u susjednim provincijama Banten i Zapadna Java, objavio je Centar za energiju i čisti zrak u svom izvješću za 2020. Identificirao je 136 industrijskih objekata, uključujući elektrane, koji doprinose zagađenju.

Climate Action Tracker, neovisna organizacija za znanstvenu analizu, u svom je izvješću u travnju rekla da je pandemija Covid-19 rezultirala smanjenjem zagađenja zraka u mnogim zemljama. Međutim, zbog broja elektrana na ugljen u blizini velikih urbanih središta, učinak se ne primjećuje u Indoneziji, pa je Južni Tangerang, naselje unutar gradskog područja Jakarte, bio 25. najzagađeniji grad na svijetu.

Jakarta je tipičan azijski mega-grad sklon poplavama jer tone zbog nekontroliranog ispumpavanja podzemnih voda. Njegova nefunkcionalnost izazvala je ogromno zagađenje rijeka i podzemnih voda koje opskrbljuju grad. Procjenjuje se da će zagađenje koštati gospodarstvo 6,5 milijardi dolara godišnje.

Yuyun Ismawati, jedan od tužitelja, rekao je da će zdravstveni troškovi nastaviti rasti, ako Widodova administracija nastavi ignorirati odluku suda.

Podaci gradske uprave Jakarte objavljeni prošle godine pokazali su više od 5,5 milijuna slučajeva bolesti povezanih sa zagađenjem zraka. Podaci također govore da bi procijenjeni teret troškova medicinske njege u slučajevima nezaraznih bolesti uzrokovanih onečišćenjem zraka u 2020. mogao doseći 60,8 bilijuna rupija (4,2 milijarde dolara).

U dodatku tužbe, posebni izvjestitelj UN-a za ljudska prava i okoliš David R. Boyd rekao je da je zaštita ljudi od štetnih posljedica zagađenja zraka ustavna i zakonska obveza indonezijske vlade, a ne tek jedna od opcija.

Boyd je rekao kako je zagađenje zraka veliki problem u Indoneziji, koji uzrokuje stotine tisuća preuranjenih smrti godišnje. Rekao je da su razine PM 2,5, odnosno sitnih lebdećih čestica, u Jakarti znatno iznad nacionalnih i regionalnih standarda, kao i granica koje je preporučila Svjetska zdravstvenea organizacija.

'Zagađenje zraka je problem za koji su rješenja dobro poznata', rekao je Boyd.

Presuda donesena u četvrttak narušila je kredibilitet predsjednika Widodoa kad je u pitanju poboljšanje infrastrukture i kvalitete okoliša u najvećem gospodarstvu jugoistočne Azije, što je bila jedna od glavnih značajki njegove politike koju je predstavio tijekom predizborne kampanje 2019. godine i koja mu je omogućila osvajanje drugog mandata.

Widodo je nedugo nakon ponovnog izbora objavio da će se glavni grad preseliti izvan Jave, gdje je koncentrirano 57 posto od 270 milijuna stanovnika zemlje. Novo mjesto glavnog grada bit će u rijetko naseljenoj provinciji Istočni Kalimantan na otoku Borneo, poznatoj po kišnim šumama i orangutanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:58