‘VOJNA UTVRDA‘

Predsjednik i vlada zaratili oko dvorca, službene rezidencije šefa države

Kompleks obuhvaća 70,000 kvadratnih metara, a osim toga je i najposjećenija turistička atrakcija u zemlji
 Joe Klamar/AFP

Koalicijska vlada u Češkoj Republici je u svađi s populističkim predsjednikom nakon što je obećala da će okončati kontroverzni dogovor oko osiguranja u praškom povijesnom dvorcu, koji je navodno donesen da spriječi terorističke napade, piše The Guardian.

Ministar unutarnjih poslova Vít Rakušan je rekao da će pitati policiju i službu osiguranja da se preispitaju mjere koje su postavljene u kompleksu koji obuhvaća 70.000 kvadratnih metara, a osim toga je i najposjećenija turistička atrakcija u zemlji. To je ujedno i službena rezidencija češkog predsjednika Miloša Zemana.

Rakušan, član liberalne stranke Stan je na Twitteru opisao metalne detektore i naoružane službenike koji čuvaju četiri ulaza u dvorac kao 'vojnu utvrdu' koja je oskvrnula status dvorca kao nacionalnog ponosa.

- Praški dvorac je simbol češke državnosti, napisao je na Twitteru. - On pripada svima nama. A nismo svi teroristi, premda se tako osjećamo kad ga posjetimo. Pitao sam relevantne institucije da preispitaju sve sigurnosne mjere koje su kreirale ratnu utvrdu oko dvorca.

Rakušan je češkim novinarima rekao da će policija tražiti mišljenje svih relevantnih tijela. - Oni će procijeniti i komentirati nužnost postojećih mjera i razmisliti o novom sigurnosnom sustavu, dodao je. - Vjerujem da je preispitivanje sadašnjih sigurnosnih mjera opravdano.

Stroge mjere, koje traže od posjetitelja da isprazne džepove i stave svoje stvari na pokretnu traku su naišle na snažne kritike kad su uvedene 2016. nakon islamističkih napada u Parizu i Bruxellesu. Provjere su uzrokovale duge redove na ulazu u dvorac, a vodiči su se žalili da im je to povećalo trošak i potrebno vrijeme za organizirane ture.

Kritičari tvrde da status dvorca kao javne svojine čini takve mjere neprikladnima, dok se iznose i sumnje u vjerojatnost islamističke prijetnje u, kako to piše Guardian, "zemlji s malom populacijom muslimana".

Neki tvrde da su ove mjere uvedene manje iz straha od terorizma, a više iz bijesa zbog protesta koji su 2015. izveli aktivisti protiv Zemanove vlasti, koji su se uspjeli popeti na krov dvorca i postaviti par velikih crvenih 'bokserica' na dvorac umjesto zastave. To je bio prosvjed zbog Zemanove javne podrške režimima u Rusiji i Kini.

Iz Zemanova ureda su kazali da su sigurnosne mjere uvedene na inzistiranje policije.

I dok nije bilo direktne reakcije na Rakušanove komentare, Zeman će se vjerojatno usprotiviti ikakvoj promjeni. Njegov ured je optužio dva parlamentarna zastupnika iz stranke ministra unutarnjih poslova za širenje dezinformacija prošli mjesec kad su mu napisali otvoreno pismo uz zahtjev da sigurnosne mjere budu ukinute.

Zeman, čiji mandat završava 2023. je malo vremena provodio u dvorcu u zadnje vrijeme. Primljen je u glavnu vojnu bolnicu zbog nepoznate bolesti dan nakon parlamentarnih izbora prošlog listopada i proveo je 46 dana tamo prije nego je prebačen u službenu predsjedničku rezidenciju u centralnoj Češkoj, gdje se oporavlja.

Zadnji službeni stanar dvorca kojeg su napali je bio Reinhard Heydrich, koji je bio na čelu nacističke okupacijske vlasti koja je upravljala Češkom i Moravskom za vrijeme Drugog svjetskog rata. Iz zasjede su ga 1942. napali pripadnici čehoslovačkog pokreta otpora. Kasnije je preminuo od zadobivenih ozljeda. Heydrich nije živio u dvorcu jer se bojao da je tamo laka meta, ali je putovao prema dvorcu u otvorenom automobilu.

Vjeruje se da dvorac potječe iz 870. kad je tamo izgrađena prva zgrada ograđena zidom. Kasnije je tamo bilo sjedište starih čeških kraljeva i cara Svetog Rimskog Carstva. Adolf Hitler je tamo prenoćio kad je nacistička Njemačka napala Čehoslovačku u ožujku 1939. godine, piše The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:39