QUIM TORRA

PREDSJEDNIK KATALONSKE VLADE 'Na prosvjedima ima provokatora koji žele kompromitirati nenasilni pokret! Pozivam na smirenje i trezvenost'

 Jon Nazca / REUTERS

Predsjednik katalonske vlade Quim Torra poručio je kasno navečer kako se među prosvjednicima u Kataloniji nalaze ubačene osobe i provokatori koji nastoje kompromitirati nenasilni pokret za nezavisnost.

U srijedu navečer došlo je do novih masovnih sukoba prosvjednika s interventnom policijom u kojima je prema posljednjim podacima hitne pomoći ozlijeđeno najmanje 40 osoba. U Barceloni su zapaljeni automobili i postavljene barikade, a katalonska policija je priopćila kako su prvi put bačeni na nju i molotovljevi kokteli.

„Pozivam na smirenje i trezvenost. Uvijek smo osuđivali, i osuđivat ćemo, nasilje. Ovo mora stati odmah. Nema razloga za paljenje automobila i druge vandalske akcije“, rekao je Torra u izvanrednom obraćanju u noći povodom nastale situacije.

„Ne možemo dopustiti da ubačene skupine provokatora slome sliku trezvenosti“, dodao je.

Torra se tijekom dana bio priključio jednom mirnom prosvjednom maršu prema Barceloni gdje se u petak očekuju stotine tisuća prosvjednika koji će tražiti oslobađanje zatvorenih dužnosnika te organiziranje referenduma o nezavisnosti.

„Normalno je i dobro da prosvjedujemo protiv nepravedne presude.

"Marševi slobode su fantastičan primjer“, izjavio je Torra referirajući se na kolone prosvjednika koji su u srijedu pješice krenuli iz pet gradova na 100 kilometara dug put prema Barceloni kako bi ondje prosvjedovali u petak.

„Porazili smo državu 1.listopada 2017., a da nismo ništa razbili. Nezavisnost se gradi, ne razbija se. Trezvenost, odlučnost, građansko ponašanje i nenasilje“, poručio je Torra.

Prosvjede u utorak i srijedu organizirali su Komiteti za obranu Republike (CDR), organizacija sastavljena od više skupina koje zahtijevaju od katalonske vlade primjenu nezavisnosti proglašene 2017. godine, te odlazak španjolske nacionalne policije i civilne garde iz Katalonije.

Ovo je treći dan prosvjeda nakon što je u ponedjeljak Vrhovni sud u Madridu osudio devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne od 9 do 13 godine zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 1. listopada 2017. godine kojega je bio zabranio ustavni sud i posljedičnog proglašenja republike Katalonije. Osuđeni su zbog poticanja stanovništva na ustanak i trošenja javnog novca za organiziranje zabranjenog referenduma. Još troje dužnosnika osuđeno je na zabranu obnašanja javnih dužnosti i novčane kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 10:52