StoryEditor
ZARAZA U ŠPANJOLSKOJ

Predsjednik katalonske vlade obolio od koronavirusa

Quim Torra
 AFP

Koronavirus se u ponedjeljak nastavio širiti Španjolskom, drugom najpogođenijom europskom zemljom nakon Italije, zarazivši i katalonskog predsjednika vlade Quima Torru.

Torra  (57) je iz Barcelone preko videoveze otkrio kako kašlje i ima temperaturu, te da više od 24 sata ima simptome. Dan ranije je obolio i potpredsjednik katalonske vlade Pere Aragonès, nalazi se u svom domu i osjeća se dobro.

U Kataloniji, koja broji 7,5 milijuna stanovnika, oboljele su 903 osobe pa je to druga najpogođenija autonomna pokrajina. U pokrajini Madrid zaraženo je 4.165 stanovnika, među kojima i predsjednica regije Isabel Díaz-Ayuso.

„Nastavit ću biti na čelu ove borbe protiv nevidljivog neprijatelja...Ali izolirana. Idemo na njega!“, poručila je Díaz-Ayuso preko Twittera.

U Španjolskoj su drugi dan na snazi izvanredne mjere. Stanovnicima je zabranjen izlazak na ulice, osim kako bi otišli na posao, u trgovine s hranom, bolnice, ljekarne i kioske. Policijski automobili patroliraju pustim ulicama. Zatvoreni su svi objekti za razonodu te obrazovne institucije.

No broj zaraženih raste iz minute u minutu. Oboljelo je 9.407 osoba, što je 1.654 više nego dan ranije. Preminulo je njih 335. Vlada je najavila produženje izvanrednih mjera na razdoblje dulje od, u subotu najavljenih, petnaest dana. To mora odobriti parlament. I vlada i oporba slažu se oko aktualnih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. srpanj 2020 06:42