EGILS LEVITS

Predsjednik Latvije: ‘Možda bismo trebali povećati vojni proračun i uvesti obvezi vojni rok‘

Članica NATO-a i EU-a, Latvija planira postupno povećati izdvajanje za obranu sa sadašnjih 2% BDP-a na 2,5 posto do 2025.

Egils Levits

 Jakub Porzycki/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Latvija bi možda trebala povećati vojni proračun i uvesti obvezi vojni rok za sve građane neovisno o spolu kako bi se zaštitila od bilo kojeg sigurnosnog rizika iz Rusije, rekao je u ponedjeljak predsjednik Egils Levits.

Članica NATO-a i EU-a, Latvija planira postupno povećati izdvajanje za obranu sa sadašnjih 2% BDP-a na 2,5 posto do 2025., kako bi osnažila vojsku nakon invazije susjedne Rusije na Ukrajinu 24. veljače.

Levits (67) rekao je da postojeći planovi potrošnje ukljućuju gradnju više baza za smještaj vojnika NATO-a, ali da Latvija, bivša sovjetska republika poput Ukrajine, možda mora uložiti više.

"Sigurnost je danas prioritet naše politike", rekao je Levits Reutersu. "2.5% BDP-a smo već obećali, ali to možda neće biti dovoljno i moramo se za to pripremiti".

Predsjednik susjedne Litve predložio je da se izdvajanje za obranu poveća na 3% nakon što je Poljska iznijela isti cilj.

U međuvremenu je latvijski ministar obrane Artis Pabriks nagovijestio da bi se mogao ponovno uvesti obavezni vojni rok ukinut sredinom 2000-tih.

Levits je predložio da ta obveza vrijedi za sve građane, neovisno o spolu. "Mislim da bi u tome trebali imati jednakost i podržavam tu ideju za sve građane Litve određene dobi...to bi trebalo učiniti bez obzira na njihov spol", rekao je.

O oba prijedloga, vojnom roku i povećanju vojnog proračuna, treba raspraviti parlament. Ministarstvo obrane želi da služenje vojske iduće godine počne kao dobrovoljno, a da od 2028. bude obvezno.

Upitan očekuje li izravni vojni sukob baltičkih zemalja i Rusije, Levits je rekao: "Ne... I to iz jednog osnovnog razloga - NATO je sposoban da obrani svaku svoju članicu i postoji vrlo snažna politička volja da se to učini".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:52