NENAD ČANAK

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine predao Skupštini Srbije presudu iz Haaga, traži da se Vojislavu Šešelju oduzme zastupnički mandat

Arhivska fotografija
 Marko Djurica / REUTERS

Republički zastupnik i predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak predao je na pisarnici Skupštine Srbije presudu Žalbenoga vijeća Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u Den Haagu koje je osudilo lidera radikala Vojislava Šešelja na deset godina zatvora i naveo da su time ispunjeni uvjeti da skupština konstatira prestanak Šešeljeva zastupničkog mandata, objavila je u subotu agencija Beta.

- Budući da je predsjednik Odbora za administrativno-proračunska i mandatno-imunitetska pitanja Aleksandar Martinović izjavio da ne može oduzimati zastupnički mandat Vojislavu Šešelju na temelju pisanja medija o presudi u Hagu, kao i da nema namjeru da je sam traži, presudu sam tražio i dobio od naših kolega u Europskom parlamentu, zaduženih za Srbiju. U vezi s time, očekujem da Odbor predloži parlamentu da se Vojislavu Šešelju konstatira prestanak mandata - naveo je Čanak.

Čanak je, kako prenosi Beta, objasnio da je na taj način dopunio zahtjev od 13. travnja, koji je uputio navedenom skupštinskom odboru, za sazivanje hitne sjednice na kojoj bi Skupštini Srbije bilo predloženo da konstatira prestanak mandata Šešelju.

- Podsjećam kako se u članu 88. stav 1. točka 3, Zakona o izboru narodnih zastupnika, kao jedan od razloga za prestanak mandata prije isteka vremena na koje je zastupnik izabran navodi pravomoćna sudska odluka kojom je zastupnik osuđen na kaznu zatvora bezuvjetno u trajanju od najmanje šest mjeseci. Smatramo da je taj slučaj nastupio i da mandat treba prepustiti sljedećem zastupniku na listi Srpske radikalne stranke - izjavio je Čanak.

Šešelj je osuđen za ratni zločin, odnosno progon i poticanje na progon Hrvata u Hrtkovcima 1992. godine.

Čanak je naveo kako je identičan tekst presude koji je on predao na skupštinskoj pisarnici objavlјen i na web stranici Mehanizma za međunarodne kaznene sudove Ujedinjenih naroda.

Zastupnica oporbene Demokratske stranke Aleksandra Jerkov je 17. travnja pitala predsjednicu Skupštine Srbije Maju Gojković kad će Vojislavu Šešelju, osuđenom ratnom zločincu, biti oduzet mandat i što će se napraviti da se zaštiti zastupnike kojima lider SRS-a prijeti.

Dužnosnik SRS-a Nemanja Šarović izjavio je ranije kako nema osnova da se Šešelju oduzme zastupnički mandat, nakon presude u Haagu.

Šarović je novinarima u parlamentu rekao da je Šešelj slobodan čovjek te da se on za zastupnika kandidirao i izabran je poslije povratka iz Haaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2023 23:37