PROGON

Predsjednik Mjanmara pozvao na kažnjavanje zločina nad Rohindžama

 AFP

Predsjednik Mjanmara u utorak je pozvao na kazneno gonjenje vojnika koji su ubijali civile Rohindže tijekom vojne kampanje 2017. koja je u izbjeglištvo u Bangladeš potjerala više od 730 tisuća pripadnika te manjine.

Objava ureda predsjednika Wina Myinta dolazi nakon što je istraga nominalno neovisne komisije zaključila da su vojnici počinili ratne zločine, no ne i genocid, a što je razljutilo skupine za ljudska prava.

"Predsjednik se slaže da treba biti dodatnih kriminalnih istraga", stoji u priopćenju.

No aktivisti ističu da su istragom obuhvaćeni vojnici niskog ranga kako bi se od međunarodne pravde zaštitili generali.

Visoki sud Ujedinjenih naroda u četvrtak bi mogao donijeti odluku o stupanju hitnih mjera na snagu kako bi se spriječio genocid koji se navodno odvija nad Rohindžama. Riječ je o jednoj od tri međunarodne optužnice podnesene kako bi se dobila pravda za manjinske Rohindže.

Neovisna komisija za istragu (ICOE) koju je imenovala vlada Mjanmara zaključila je da su se vojnici koristili neproporcionalnom silom i počinili zločine poput ubojstava "nedužnih seljaka i uništavanja njihovih domova".

No ICOE je zaključio i da to nasilje nije provedeno s namjerom genocida, što je stajalište suprotno ocjeni stručnjaka UN-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:05