KATALONIJA

Predsjednik Odbora EP-a: ‘Prijedlog oduzimanja imuniteta Puigdemontu je pravilan‘

JURI je preporučio zastupnicima u Europskom parlamentu da glasuju za oduzimanje imuniteta Puigdemontu, Comínu i Ponsatí
Carles Puigdemont
 John Thys/AFP

Predsjednik Odbora za pravna pitanja Europskog parlamenta, Adrián Vázquez Lazara, rekao je u ponedjeljak da je preporuka o skidanju zastupničkog imuniteta za troje katalonskih zastupnika optuženih u Španjolskoj zbog organiziranja referenduma o neovisnosti Katalonije donesena sukladno pravilu.

Odbor za pravna pitanja (JURI) preporučio je prošli tjedan zastupnicima u Europskom parlamentu da 8. ožujka glasuju za oduzimanje imuniteta Carlesu Puigdemontu, Antoniju Comínu i Carli Ponsatí.

"Postupak glasanja u JURI-u je proveden uz strogo pridržavanje pravila. Dokaz tome je to što tih troje zastupnika još uvijek nije uspjelo navesti niti jednu nepravilnost ili povredu pravilnika, jer ih naprosto nije niti bilo", rekao je španjolski zastupnik Vázquez Lazara u razgovoru za Hinu.

JURI je 23. veljače interno glasao iza zatvorenih vrata prilikom čega je 15 zastupnika glasalo za oduzimanje imuniteta, 8 ih je bilo protiv, a dvoje suzdržano. Prijedlog JURI-a o oduzimanju imuniteta je zatim poslan na glasanje u Europski parlament gdje će svih 705 zastupnika, među kojima 12 iz Hrvatske, odlučiti za tjedan dana.

Dan nakon glasanja JURI-a, Puigdemont, Comín i Ponsatí su održali konferenciju za medije u Bruxellesu s koje su poručili da se protiv njih "vodi politički progon potpomognut neregularnostima u JURI-u".

Dodali su da je predsjednik JURI-a Adrían Vázquez bio u sukobu interesa jer njegova španjolska stranka Građani (Ciudadanos) insistira na njihovom uhićenju te se protivi referendumu u Kataloniji, te da je u JURI-u previše španjolskih zastupnika.

Tvrde i kako je bugarski konzervativac Angel Dzhambazki, izvjestitelj zadužen za izvješće o troje zastupnika, blizak španjolskoj desnoj stranci Vox koja poziva na njihovo uhićenje.

"Izvjestitelj se uvijek bira rotiranjem (članova JURI-a) a jedini zahtjev je da ne bude iz iste političke stranke niti iste nacionalnosti kao zastupnici o čijem se imunitetu raspravlja. Dzhambazki nije niti u jednoj od te dvije situacije pa je zbog toga on valjani izvjestitelj", rekao je Vázquez Lazara.

"Što se mene kao predsjednika tiče, osigurao sam sve da se ispune sva prava troje navedenih zastupnika, bez iznimke. Činjenica što ne dijelim njihove ideje ne znači i nedostatak neutralnosti, niti bilo kakvu nepravilnost", dodao je.

Španjolsko državno odvjetništvo smatra Puigdemonta, Comína i Ponsatí bjeguncima od zakona te ih želi izvesti pred sud u Madridu kako bi im se sudilo za organiziranje referenduma o samostalnosti Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske.

Bivši katalonski premijer Puigdemont i nekadašnji dužnosnik za zdravstvo Comín su nakon referenduma provedenog u listopadu 2017., kojeg je bio zabranio španjolski Ustavni sud, otišli u Belgiju a Ponsatí zadužena za obrazovanje u Škotsku. Te dvije zemlje ih nisu izručile Španjolskoj.

Puigdemont i Comín su na izborima za Europski parlament u svibnju 2019. postali zastupnici a njima se prošli mjesec, nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, pridružila Ponsatí.

Španjolski Vrhovni sud je zatražio od Europskog parlamenta oduzimanje zastupničkog imuniteta za svo troje. Imunitet omogućuje zastupnicima nesmetano obavljanje posla bez mogućnosti progona i uhićenja u zemljama EU-a uključujući Španjolsku. Nacionalna pravosuđa međutim mogu zatražiti ukidanje imuniteta kako bi im se sudilo.

U siječnju je JURI ispitao troje Katalonaca a u veljači je interno raspravio o njihovom statusu pa većinom glasova usvojio preporuku o oduzimanju njihovog imuniteta.

"Oni se nalaze u istoj situaciji kao i drugi zastupnicima za koje je JURI preporučio skidanje imuniteta. Ovo je prvi korak prema oduzimanju imuniteta, no posljednju riječ će imati zastupnici Europskog parlamenta na sjednici na kojoj će glasati", izjavio je Vázquez Lazara. "Što im se pravno može dogoditi ako im se oduzme imunitet, nije na meni da komentiram. To je u nadležnosti sudaca i sudova. Ja vjerujem u pravosuđe koje treba pustiti da radi potpuno neovisno", dodao je.

Katalonski zastupnici, ostanu li bez imuniteta, neće automatski biti proglašeni krivima niti izručeni Španjolskoj. Španjolski Vrhovni sud će u tom slučaju zatražiti od pravosuđa Belgije njihovo izručenje kako bi im se sudilo u Madridu gdje je podignuta optužnica protiv njih.

Puigdemont, Comín i Ponsatí kažu da u Španjolskoj ne bi imali pravedno suđenje te da ih se nastoji zatvoriti.

"Ja samo očekujem da svaki zastupnik glasa imajući na umu ulogu Europskog parlamenta, a to nije ocjena krivice ili nevinosti troje zastupnika, nego je li istraga osmišljena kako bi se ugušila njihova aktivnost u Europskom parlamentu", rekao je Vázquez Lazara.

"Ako je odgovor Ne, treba im se oduzeti imunitet kako bi suci mogli raditi svoj posao i odlučiti jesu li krivi ili nedužni. U svakom slučaju ja ću poštivati odluku, bez obzira budem li se slagao s njom ili ne. Nadam se da će se i troje spomenutih zastupnika ponašati na isti način", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:18