KAKVI GAFOVI!

Predsjednik Perua rekao da ratuju Hrvatska i Rusija, i nije jedini: ‘Molim minutu šutnje...‘

Castillo, bivši nastavnik i sindikalni vođa, nije prvi južnoamerički dužnosnik koji je zabunom izgovorio ‘Croacia‘ umjesto ‘Ucrania‘

Pedro Castillo

 Ernesto Benavides/AFP

Peruanski predsjednik Pedro Castillo (52) zabunio se tijekom javnog nastupa u toj južnoameričkoj zemlji rekavši da se vodi rat između Hrvatske i Rusije, umjesto Ukrajine i Rusije.

Castillo, predsjednik Perua od srpnja 2021., boravio je u gradu Ayacucho udaljenom 560 kilometara od glavnog grada Lime. Ondje je na sastanku ministara svoje zemlje govorio o porastu cijena s kojim se suočavaju tamošnji poljoprivrednici.

"Ne možemo nastaviti odgađati više, gospodine ministre poljoprivrede, mjeru našoj braći poljoprivrednicima. Istina da je kriza nastala covidom proširena u zadnje vrijeme ratom između Hrvatske i Rusije, no to je potrebno donijeti što prije", rekao je Castillo, pokazuje snimka objavljena u četvrtak u peruanskim medijima.

Poljoprivrednici u Peruu suočeni su s poskupljenjem gnojiva pa se razmatra alternativno korištenje "guana", organskog proizvoda kojeg luče morske ptice na tamošnjoj obali i otocima.

Invazija Rusije na Ukrajinu počela je prije dva mjeseca, 24. veljače.

Castillo, bivši nastavnik i sindikalni vođa, nije prvi južnoamerički dužnosnik koji je zabunom izgovorio "Croacia" umjesto "Ucrania".

Snimka pokazuje i da je njegov sunarodnjak, peruanski premijer Anibal Torres (79) pogriješio na isti način.

Torres je 5. travnja bio upitan na televiziji o poskupljenju goriva i osnovnih namirnica, na što je telefonski odgovorio: "Ovo su izvanredne okolnosti s kojima se ne suočava samo naša zemlja, nego čitav svijet kao posljedica rata izemđu Rusije i Hrvatske".

Argentinski političar Mario Ishii (62), gradonačelnik gradića Jose C. Paz, udaljenog 35 kilometara od Buenos Airesa, u lokalnom parlamentu je 4. ožujka htio otvoriti raspravu minutom šutnje za žrtve ruske invazije.

"Prije nego počnem govoriti, htio bih da minutom šutnje zatražimo mir i da odamo počast svim palima u ovim trenucima u Hrvatskoj, vezano uz rat koji se odvija s Rusijom. Molim vas za minutu šutnje", rekao je Ishii, pokazuje video snimka njegovog govora objavljena u argentinskim medijima.

Ishii je zatim ustao nakon čega je održana minuta šutnje. Nitko od prisutnih mu u tom trenutku nije ukazao na grešku u navođenju zemlje u kojoj se odvija sukob.

U Španjolskoj je, nakon nogometne utakmice Seville i zagrebačkog Dinama odigrane 17. veljače, jedan taksist u noćnim satima bio upitan je li imao dobar promet te večeri zbog dolaska 1200 Dinamovih navijača. "Ništa, ti Ukrajinci su siromašni pa se ne voze taksijem", odgovorio je za Hinu misleći na navijače hrvatskog prvaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2022 15:34