POZVAO NA JEDINSTVO

Predsjednik peruanskog parlamenta Manuel Merino preuzeo dužnost predsjednika države

Dolazak na vlast Manuela Merina potiče zabrinutost gospodarskog i financijskog sektora zbog populističkih inicijativa parlamenta
Manuel Merino (D)
 Handout/ANDINA/AFP

Predsjednik peruanskog parlamenta Manuel Merino preuzeo je u utorak dužnost predsjednika države, dan pošto je parlament opozvao bivšeg predsjednika Martina Vizcarru koji je doveo u pitanje "legitimnost" svog nasljednika.

"Prisežem pred Bogom, ovom zemljom i svim Peruancima da ću vjerno obnašati" predsjedničku dužnost, rekao je Merino, 59-godišnji diplomirani agronom (desni centar), gotovo nepoznat među Peruancima, treći predsjednik te zemlje u Andama od 2016.

Vizcarru je zamijenio predsjednik parlamenta, pošto je mjesto potpredsjednika bilo upražnjeno nakon ostavke Mercedes Araoz u odvojenoj političkoj krizi prije godinu dana, za koju se nije našla zamjena.

Na ulicama u staroj gradskoj jezgri Lime, blizu zgrade parlamenta, šestotinjak policajaca je suzavcem rastjerivalo skupine prosvjednika koji se protive postupku opoziva koji je u ponedjeljak odobrilo 105 od 130 zastupnika u parlamentu.

Tridesetak prosvjednika je uhićeno a više osoba je ranjeno, izvijestili su policija i mjesna glasila.

Prosvjedi su organizirani i u drugim većim gradovima diljem zemlje.

Merino je u prvom obraćanju zastupnicima rekao da je njegova "glavna obveza (...) poštovati izborni proces koji je u tijeku". "Nitko ne može mijenjati nadnevak izbora raspisanih za 11. travnja 2021.", istaknuo je.

Usto je pozvao na nacionalno "jedinstvo" i obećao da će s dužnosti otići 28. srpnja 2021. kada istječe Vizacarrin mandat.

Dolazak na vlast Manuela Merina potiče zabrinutost gospodarskog i financijskog sektora zbog populističkih inicijativa parlamenta koje, ocjenjuju analitičari, narušavaju makrogospodarsku ravnotežu Perua.

Vizcarra, koji je u narodu uživao ugled perjanice borbe s korupcijom, preuzeo je dužnost 2018. nakon ostavke svog prethodnika Pedra Pabla Kuczynskog kojega je bio potpredsjednik.

Nije bio stranačka osoba i nije imao nikakvu potporu u parlamentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:21