KRITIKE U ITALIJI

Predsjednik prvi put javno ‘oprao‘ premijerku Meloni i Ligu, desničarska vlada odlučila prignuti šiju

Predsjednik Mattarella oprao je talijanske vlastodršce zbog produljivanja koncesija na talijanskim plažama
 Genya Savilov/Afp

Talijanska desničarska vlada premijerke Giorgie Meloni odlučila je prignuti šiju pred prvim institucionalnim prijekorom koji joj je uputio predsjednik Republike Sergio Mattarella.

Talijanske vlade potkraj godine, uz državni proračun, redovito donose frankensteinski sastavljen dekret koji kolokvijalno nazivaju "Milleproroghe" (Tisuća odgoda). Vlada ima pravo u hitnim situacijama donijeti dekret sa zakonskom snagom, koji vrijedi od objavljivanja u Službenom listu, ali Parlament mora taj dekret izglasati kao zakon u roku od dva mjeseca, inače on biva poništen. A izglasani zakoni stupaju na snagu tek pošto ih premapotpiše predsjednik Republike, koji pritom mora paziti na ustavnost i na jedinstvo države, jer tako piše u Ustavu.

Privilegirane koncesije

Dekret je pretvoren u zakon, Mattarella ga je premapotpisao, ali je pritom uputio pismo upozorenja predsjednicima Senata, Zastupničkog doma, te Ministarskog vijeća. Prvo ih je "oprao" što je u dekretu bilo i stavki koje nisu zahtijevale hitnost. Veli da je ipak potpisao, jer je bilo i zaista hitnih stavaka, koje nije htio zaustaviti. A onda ih je osobito "oprao" što su u dekretu, unatoč opomeni i pokretanju postupka sa strane Evropskog povjerenstva, te unatoč pravomoćnoj presudi Državnog vijeća (kako se u Italiji zove vrhovni upravni sud) za još godinu dana produljili važnost koncesija na talijanskim plažama, umjesto da za njih napokon raspišu uredan natječaj, dostupan svima pod istim uvjetima, u skladu s Bolkesteinovom direktivom, koju u Italiji psuju mnogi koji imaju privilegirane koncesije, počev od uličnih prodavača i taksista.

Vladine stranke Liga (Matteo Salvini) i Forza Italia (Silvio Berlusconi) nisu htjele gubiti glasove uoči nedavnih oblasnih izbora u Laciju i Lombardiji, gdje je desnica hametice tukla ljevicu i lijevi centar.

Meloni im se priklonila u Parlamentu, da ne ugrozi koaliciju, ali bi se reklo da je jedva dočekala Mattarellin ukor, na rovaš Salviniju i Berlusconiju (koji joj se zamjerio i žestokom kritikom Zelenskoga kao krivca za rat). Najavila je da će Vlada preispitati tu odredbu.

Napad na srednjoškolce

Meloni je prešutjela još jednu Mattarellinu kritiku. Prije nekoliko dana su srednjoškolci iz redova njezina stranačkog podmlatka organizirano napali i premlatili vršnjake iz firentinske srednje škole Michelangiolo, zbog političkih motiva. Ministar obrazovanja Giuseppe Valditara, iz Salvinijeve Lige, okomio se na ravnateljicu Michelangiola jer je osudila napad kao skvadristički, fašistički, antiustavan. E, sada je taj napad osudio i Mattarella, dezavuirajući Salvinijeva glavnoga stranačkog ideologa.

Mattarellini prijekori mogli su otvoriti institucionalnu krizu - ali nisu, jer ih je Meloni inkasirala bez opiranja.

Nije se prethodno bunila ni kad je Mattarella direktnim kontaktom s Emmanuelom Macronom pošao pokrpiti ono što je ona pokidala u pogledu migranata.

Zasad predsjednik Republike (prispio iz nekadašnje Kršćanske demokracije utopljene u sada oporbenu Demokratsku stranku) i premijerka (prispjela iz neofašističkog pokreta) djeluju kao paradigmatski "dobar i zao policajac", možda čak i u dogovoru, makar prešutnome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:53