TRUMP HOSPITALIZIRAN

Predsjednik SAD-a helikopterom prevezen u vojnu bolnicu, poslao je kratku poruku javnosti

Na preporuku liječnika i medicinskih stručnjaka, Trump će u idućih nekoliko dana raditi iz predsjedničkog ureda u bolnici Walter Reed
Predsjednički helikopter Marine One ispred Bijele kuće
 Tim Brown/Alamy/Alamy/Profimedia

Američki predsjednik Donald Trump pozitivan je na koronavirus. Ima blage simptome, no večeras će ipak biti prevezen u vojnu bolnicu Walter Reed, odakle će obavljati svoje poslove u idućih nekoliko dana.

Iz Bijele kuće su potvrdili da Trump i dalje obnaša vlast i da 'apsolutno neće doći do prijenosa vlasti'.

Na koronavirus je pozitivna i njegova supruga Melania, koja također ima blage simptome bolesti.

Testirao se i Trumpov protukandidat na predsjedničkim izborima Joe Biden, no njegov je nalaz negativan. Sve su Trumpove aktivnosti u predsjedničkoj kampanji zbog bolesti za sada odgođene.


NOVO 00:36 - Trump se kratkim videom putem Twittera obratio javnosti:

- Želim zahvaliti svima na velikoj potpori. Idem u bolnicu Walter Reed. Mislim da sam prilično dobro, ali želimo se pobrinuti da sve prođe u redu. I prva dama je dobro. Stoga, hvala vam svima, neću zaboraviti ovu potporu.


NOVO 00:30 - Trumpov helikopter sletio je pred Bolnicu Walter Reed, a predsjednik je odšetao u bolnicu. Opet nije pričao s novinarima.


00:20 - Trump je s maskom na lice ušao u helikopter i krenuo za bolnicu. Činio se dobro raspoložen, ali nije razgovarao s novinarima.


00:10 - Sin Donalda Trumpa, Eric Trump, na Twitteru je napisao da se ponosi ocem kojeg je nazvao "ratnikom".

- Donald Trump je ratnik, on će se boriti protiv ovog istom snagom i uvjerenjem kojim se bori za Ameriku svakog dana. Pozivam vas da mi se pridružite u molitvi za njegov oporavak - napisao je Eric Trump.

Javio se i Trumpov prethodnik Barack Obama koji je predsjedniku i njegovoj supruzi poslao "najbolje želje".


00:08 - Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi nije zaražena koronavirusom, odnosno njezin test bio je negativan, objavio je u petak na Twitteru njezin glasnogovornik Drew Hammill.

U slučaju da američki predsjednik nije u stanju obavljati dužnost, predsjednica Zastupničkog doma je treća u liniji sukcesije, iza potpredsjednika Mikea Pencea, koji je već objavio da je bio negativan na testu za Covid-19.

Pitanje sukcesije postavilo se nakon što je u petak objavljeno da je predsjednik Donald Trump zaražen Covidom-19.


23:53 - Alyssa Farah iz službe za komunikacije Bijele kuće rekla je za CNN da nije došlo do prijenosa vlasti.

'Predsjednik i dalje obnaša vlast', rekla je.

Zamjenik glasnogovornice Bijele kuće, Judd Deere rekao je da 'apsolutno neće doći do prijenosa vlasti'.

Potpredsjednik Mike Pence trenutno se nalazi u Washingtonu, a njegovo je zdravlje trenutno dobro.


23:19 - Prema izvještaju iz Bijele kuće na koji se poziva CNN, Donald Trump se uputio u bolnicu Walter Reed. Na travnjak Bijele kuće je sletio helikopter Marine One kako bi predsjednika prevezao u bolnicu. Zbog opreza, a na preporuku liječnika i medicinskih stručnjaka, Trump će u idućih nekoliko dana raditi iz predsjedničkog ureda u bolnici Walter Reed, priopćeno je iz Bijele kuće.

'Predsjednik će idućih nekoliko dana provesti u Nacionalnom vojnom medicinskom centru Walter Reed', rekla je glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany i dodala da je Trump i dalje dobre volje, ima blage simptome te je cijeli dan radio.


22:52 - Donald Trump od jutros ima povišenu temperaturu, kaže za CNN osoba upoznata sa situacijom i dodaje da predsjednik ima blage simptome koronavirusa. Liječnik iz Bijele kuće opisao je Trumpovo stanje rekavši da je on 'umoran'.

CNN javlja i da je Trump dobio dozu lijeka Regeneron kao mjeru predostrožnosti. Radi se o koktelu antitijela, lijeku koji je u kliničkim ispitivanjima, ali još uvijek nije dobio regulatorno odobrenje. Uz to, on uzima još i cink, vitamin D, famotidin, melatonin i aspirin.

Prva dama Melania Trump ima glavobolju i malo kašlje, a ostatak Prve obitelji osjeća se dobro i negativni su na koronavirus.


22:50 - Predsjednica Zastupničkog doma američkoga Kongresa Nancy Pelosi se također testirala na koronavirus, a test je negativan. Ona se na testiranje odlučila nakon kontakta sa Steveom Mnuchinom, koji je prethodno bio u kontaktu s predsjednikom Trumpom.


21:33 - Bliski suradnici američkog predsjednika Donalda Trumpa nisu nosili zaštitne maske tijekom višednevnih priprema prve predsjedničke debate, izjavio je u petak jedan od njih, a obitelj predsjednika ih je skinula u dvorani tijekom televizijskog duela s Joe Bidenom.

"Ne, nitko nije nosio masku u dvorani kada smo pripremali predsjednika", izjavio je jedan od njegovih savjetnika za debatu, Chris Christie, nakon objave da je Donald Trump pozitivan na covid-19.

Bivši guverner New Jerseya je objasnio da je dio skupine od "pet do šest osoba" koja je pripremala američkog predsjednika za debatu protiv demokratskog kandidata za predsjedničke izbore 3. studenoga.

On ga je redovno posjećivao u Bijeloj kućiI "od subote poslijepodne do sredine utorka", precizirao je. U ekipi za pripremu je bio i bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani.

Chris Christie je rekao da kod predsjednika nije primijetio simptome, koji se obično javljaju pet dana nakon zaraze, iako to trajanje može biti duže ili kraće, ali rijetko prelazi 12 dana.

Oboljeli postaju zarazni dva dana nakon pojave prvih simptoma, što bi u slučaju Donalda Trumpa bio u utorak ili srijeda, ako su se prvi simptomi pojavili u četvrtak i li petak.

Američki predsjednik (74) i njegov demokratski protivnik Joe Biden (77) su se sučelili u utorak navečer u Clevelandu, obojica bez maske, ali na udaljenosti kojom su poštivali potreban razmak.

U dvoranu je obitelj Donalda Trumpa stigla s maskama, kao i obitelj Joea Bidena, ali su ih Trumpovi uskoro skinuli, ispričao je u petak moderator Chris Wallace.

"Svi u dvorani su bili negativni na testiranju", precizirao je on na kanalu Fox News.

Zdravstvene vlasti su preporučile da svi u zatvorenom nose maske, osim dvojice kandidata i moderatora.

"Melania Trump je nosila masku kada je ušla ali ju je skinula kad je sjela. Svi ostali članovi obitelji, uključujući Ivanku i Tiffany nisu nosili masku kada su sjeli, izjavio je.

No supruga demokratskog kandidata Jill Biden je zadržala masku na licu tijekom cijele 90-minutne debate.


20:52 - Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden nastavit će u petak kampanju u važnoj "swing" državi Michigan nakon što je testiranjem potvrđeno da je negativan na koronavirus, nedugo nakon što je predsjednik potvrđeno da je predsjednik Donald Trump zaražen, ali ima blage simptome.

Biden, koji je s Trumpom odmjerio snage u burnoj televizijskoj debati u utorak navečer, i njegova supruga Jill negativni su na test na koronavirus, priopćio je u petak njihov liječnik Kevin O’Connor.

Nakon objave rezultata, Biden se uputio u Grand Rapids u Michiganu gdje će nastaviti kampanju. Michigan je takozvana "swing" država, pojam koji se odnosi na države u kojoj realne izglede za pobjedu imaju obje strane i koje su presudne za ishod izbora.

Demokratska potpredsjednička kandidatkinja Kamala Harris i njezin suprug u petak su bili negativni na test na koronavirus i nastavljaju sa planiranim putovanjima, doznaje se iz njihova okruženja. Harris će kampanju nastaviti u Las Vegasu.


20:50 - Nakon vijesti da su američki predsjednik i prva dama zaraženi koronavirusom, brz oporavak su im poželjeli brojni svjetski čelnici.

- Uvjeren sam da će vam vaša vitalnost i optimizam pomoći u borbi s ovim opasnim virusom, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin i poželio Trumpu brz oporavak.

Dobre želje mu je poslao i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, kao i čelnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus. Želje za brz oporavak stižu i iz sjedišta Europske unije.

- Covid-19 je borba koju svi vodimo svakog dana, bez obzira na to gdje živimo, napisao je na Twitteru Charles Michel.

Brz oporavak je Trumpovima poželio i britanski premijer Boris Johnson, koji je u travnju i sam prebolio koronavirus.

Nadu u brzo ozdravljenje izrazili su i njemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Sebastian Kurz te čelnik NATO saveza Jens Stoltenberg.


20:04 - Svi nadolazeći događaji u predsjedničkoj kampanji Donalda Trumpa bit će odgođeni ili će se održati virtualno, javlja AFP.

Dok je konačni utjecaj Trumpove zaraze na predsjedničku utrku nepredvidiv, to ga je prisililo da otkaže skup planiran u ključnoj saveznoj državi - Floridi. Također se čini da će morati otkazati i vikend putovanje u Wisconsin, kao i turneju po zapadnim državama zakazanu za idući tjedan.

Upitna je i druga televizijska debata s Bidenom zakazana za 15. listopada, javlja AFP.

Ranije najavljena događanja u koju su uključeni članovi Trumpove obitelji također se privremeno odgađaju.

"Sva druga događanja u okviru kampanje razmatrat će se od slučaja do slučaja i nekoliko dana unaprijed objavit ćemo odgovarajuću najavu", poručila je Trumpova kampanja.

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence u petak je bio negativan na testu na koronavirus i nastavit će voditi kampanju za izbore koji će se održati 3. studenog.


19:17 - Bijela kuća je započela s traženjem kontakata nakon što je otkriveno da je predsjednik Donald Trump pozitivan na koronavirus. Trump je u subotu pred 200-tinjak okupljenih isprd Bijele kuće najavio Amy Coney Barrett kao svoj odabir za sutkinju Vrhovnog suda. Sutkinja Barrett je nakon otga održala sastanke s nekoliko senatora, među kojima je i Mitch McConnell. Njezin je test na koronavirus danas bio negativan, javlja BBC.

Trump je u subotu navečer održao i skup u međunarodnoj zračnoj luci Harrisburg u Pennsylvaniji.

U nedjelju je sudjelovao na prijemu za vojne veterane u Bijeloj kući, a u ponedjeljak je održao konferenciju za novinare na temu koronavirusa.

Na njoj su bili i potpredsjednik Mike Pence, ministar zdravstva Alex Azar, ministrica obrazovanja Betsy DeVos i šef Abbot laboratorija Robert Ford.

U utorak se susreo s Joeom Bidenom na debati u Ohiu, gdje je došao predsjedničkim zrakoplovom u kojem su bili i njegova supruga, djeca i brojni asistenti. Mnogi od njih nisu nosili maske.

Na tom su letu bili, među ostalima, i Mark Meadows, šef osoblja Bijele kuće, strateg kampanje Jason Miller te savjetnik Stephen Miller.


18:45 - Trumpov protukandidat na predsjedničkim izborima Joe Biden i njegova supruga Jill također su se testirali na koronavirus, a nalazi su negativni.

- Nadam se da će ovo služiti kao podsjetnik: nosite masku, držite socijalnu distancu i perite ruke, napisao je Biden na Twitteru.

Ostali bliski kontakti Donalda Trumpa također su negativni na testu.


Američki predsjednik Donald Trump ima blage simptome covida-19 i očekuje se da će ostati na svojem radnom mjestu, rekao je u petak predstojnik Trumpova ureda Mark Meadows.

"Američki narod može biti siguran da imamo predsjednika koji ne samo da je na radnom mjestu, nego će i ostati na njemu i optimističan sam da će se jako brzo oporaviti", rekao je Meadows novinarima u Bijeloj kući.

Dodao je da će kasnije tijekom dana javnost detaljnije izvijestiti o Trumpovu zdravlju.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u noći na petak da je pozitivan na covid-19, a također i njegova supruga Melania te da ide u karantenu.

"Večeras, prva dama i ja testirani smo i pozitivni na covid-19", napisao je na Twitteru predsjednik prve svjetske sile.

"Odmah počinjemo četrnaestodnevnu izolaciju i proces oporavka. Uspjet ćemo ZAJEDNO", dodao je.

Trumpova supruga Melania u petak se također oglasila na Twitteru.

- Hvala vam na ljubavi koju nam šaljete. Imam blage simptome, ali sve u svemu, osjećam se dobro. Radujem se brzom oporavku - objavila je Melania Trump.

Američki potpredsjednik Mike Pence, koji mijenja Trumpa ako se on previše razboli da bi obnašao dužnost, u petak je bio negativan na testu na koronavirus, objavio je The New York Times.

Ako se i Pence razboli, dužnost po zakonu iz 1947. preuzima predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi, a nakon nje red je na državnom tajniku Mikeu Pompeu.

Pelosi je potvrdila da se u petak testirala i još čeka rezultate. Pompeo je u petak objavio da je negativan na koronavirus i da se dobro osjeća.

Peti na redu je ministar financija Steven Mnuchin, čija je glasnogovornica u petak na Twitteru objavila da je i on negativan.

Bijela kuća je objavila da su negativni i Trumpova kći Ivanka te njezin suprug Jared Kushner.

Pelosi je u petak kritizirala nedavno Trumpovo ponašanje u javnosti aludirajući da se zbog toga zarazio koronavirusom i izrazivši nadu da će sad zauzeti "razumniji" pristup pandemiji.

"Izlasci u gužve bez maske i sve ostalo bili su svojevrstan drzak poziv da se upravo nešto takvo dogodi", rekla je Pelosi za MSNBC, ocijenivši da je rezultat toga "žalostan".

Dodala je također da bi njegov slučaj mogao biti pouka za građane.

Trumpov suparnik na predsjedničkim izborima u studenome, demokrat Joe Biden, zaželio mu je dobro zdravlje.

"Jill i ja zaželjeli smo predsjedniku Trumpu i prvoj dami Melaniji Trump brzo ozdravljenje. Nastavit ćemo se moliti za zdravlje i sigurnost predsjednika i njegove obitelji", objavio je Biden na Twitteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:57