SUMMIT AMERIKA

Predsjednik SAD-a Joe Biden: ‘Demokracija je važan element za budućnost kontinenta‘

Summit Amerika obilježen je nedolaskom nekih predsjednika država, napose Meksika, Gvatemale, Bolivije i Hondurasa

Joe Biden

 Jim WATSON/AFP

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden ocijenio je u srijedu da je demokracija "element važan za budućnost Amerika", u prigodi otvorenja velikog regionalnog sastanka na vrhu s Latinskom Amerikom.

"Naša regija je velika i raznolika. Nismo uvijek suglasni o svemu. No zbog toga što smo demokracija, pristupamo našim razlikama u međusobnom poštovanju i dijalogu", rekao je.

Ovaj veliki "Summit Amerika" koji se održava u Los Angelesu obilježen je nedolaskom nekih predsjednika država, napose Meksika, Gvatemale, Bolivije i Hondurasa.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador zamjera ponajviše Bijeloj kući zbog toga što je isključila Kubu, Nikaragvu i Venezuelu.

Američka administracija je odluku opravdala "sumnjom" u "nedostatak demokratskog prostora i u poštovanje ljudskih prava",

Joe Biden je usto u srijedu pohvalio uspostavu "Partnerstva Amerika za gospodarski napredak" radi poticanja inkluzivnijeg rasta u Latinskoj Americi.

"Ono što je istina u SAD-u, istina je u svakoj zemlji. Ekonomija cijeđenja ne funkcionira", rekao je demokrat koji je već više puta kritizirao ideju po kojoj bogaćenje imućnih i velikih kompanijia automatski povlači za sobom bogaćenje svih gospodarskih čimbenika.

Sastanak na vrhu Amerika treba pokazati spremnost Bidenove administracije da potakne i obnovi veze sa zemljama Latinske Amerike u trenutku kada Kina masovno ulaže na tom području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2023 18:53