GOTABAYA RAJAPAKSA

Predsjednik Šri Lanke iz drugog pokušaja pobjegao iz države, odletio je vojnim avionom, navodno na Maldive

Prema informacijama BBC-ja, iz Šri Lanke je nešto ranije uspio pobjeći i predsjednikov brat, nekadašnji ministar financija Basil Rajapaksa

Gotabaya Rajapaksa

 Ishara S. Kodikara/Afp

Predsjednik Šri Lanke Gotabaya Rajapaksa uspio je, nakon jednog propalog pokušaja, napustiti državu, potvrdio je u utorak BBC. Kako navode, šef države koji je, nakon masovnih prosvjeda koji su proteklog vikenda eskalirali provalom demonstranata u njegovu službenu rezidenciju u Colombu za srijedu najavio ostavku, iz zemlje je pobjegao vojnim avionom i to navodno na Maldive.

Prema informacijama BBC-ja, iz Šri Lanke je nešto ranije uspio pobjeći i predsjednikov brat, nekadašnji ministar financija Basil Rajapaksa.

Gotabaya Rajapaksa je nekoliko sati prije bijega bio zaustavljen u zračnoj luci u ponižavajućem sukobu s imigracijskim osobljem koje mu je onemogućilo odlazak na sigurno u inozemstvo, rekli su u utorak službeni izvori.

On je tijekom vikenda obećao da će podnijeti ostavku u srijedu i otvoriti put za "miran prijenos vlasti" nakon raširenih prosvjeda protiv njega zbog neviđene ekonomske krize u zemlji. Rajapaksa je napustio službenu rezidenciju u Colombu neposredno prije nego što su u nju upali deseci tisuća prosvjednika i pokušao je otputovati u Dubai, naveli su dužnosnici.

Rajapaksa kao predsjednik ima imunitet od uhićenja, a vjeruje se da je u inozemstvo odlučio otići prije davanja ostavke kako bi izbjegao mogućnost da ga privedu.

No, službenici za imigraciju prilikom prvog pokušaja bijega nisu htjeli otići u VIP salon i ondje mu otisnuti pečat na putovnicu, a Rajapaksa je rekao da neće ići na ‘šalter‘ jer strahuje od odmazde drugih korisnika zračne luke. Predsjednik i njegova supruga prenoćili su u vojnoj bazi pokraj glavne međunarodne zračne luke nakon što su propustili četiri leta koji su ih mogli odvesti u Ujedinjene Arapske Emirate.

Predsjednikov najmlađi brat Basil, koji je podnio ostavku u travnju na poziciji ministra financija, propustio je let za Dubai rano u utorak nakon sličnog otpora osoblja zračne luke. Kasnije tijekom dana u zasad nerazjašnjenim okolnostima uspio je napustiti državu.

Basil je pokušao koristiti plaćenu uslugu concierge za poslovne putnike, ali osoblje zračne luke i imigracijsko osoblje rekli su da se povlače iz trake za brze usluge. "Bilo je još nekih putnika koji su se protivili da se Basil ukrca na njihov let", rekao je službenik zračne luke za AFP. "Bila je napeta situacija pa je žurno napustio aerodrom", dodao je, opisujući prvi, neuspjeli pokušaj Basilova bijega.

Basil, državljanin SAD-a, morao je nabaviti novu putovnicu nakon što je ostavio svoju u predsjedničkoj palači jer ju je obitelj Rajapaksa žurno napustila kako bi izbjegli gomilu, rekao je diplomatski izvor.

Službeni izvori rekli su da je u vili ostavljen i kovčeg pun dokumenata zajedno sa 17,85 milijuna rupija u gotovini, koji su sada pod nadzorom suda u Colombu.

Ako Rajapaksa odstupi kao što je obećao, premijer Ranil Wickremesinghe automatski će postati vršitelj dužnosti predsjednika dok parlament ne izabere zastupnika koji će služiti predsjednički mandat do studenog 2024.

Šri Lanka nije platila u travnju svoj inozemni dug od 51 milijarde dolara i pregovara s MMF-om o mogućoj financijskoj pomoći.

Otok je gotovo iscrpio svoje, ionako oskudne, zalihe benzina. Vlada je naredila zatvaranje ureda koji nisu nužni te škola kako bi se smanjilo putovanje na posao i uštedjelo gorivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2022 16:27