STIGAO KOD VUČIĆA

Predsjednik Ugande u Srbiji se raspričao ekonomiji: ‘Misle da sam glup! Evo, sve ću vam objasniti na primjeru kave‘

Vučić je pozvao srpske gospodarstvenike da razmotre mogućnosti ulaganja u Ugandi i suradnju s ugandskim kompanijama

Aleksandar Vučić i Yoweri Museveni

 Profimedia

Predsjednik Ugande Yoweri Museveni pozvao je u nedjelju Srbiju na obnovu suradnje uspostavljene s njegovom zemljom za bivše Jugoslavije, a srbijanska poduzeća da stvaraju dodatnu vrijednost Ugandi koja gubi milijarde izvozeći sirovine, ponajprije kavu, te željezo i litij.

Museveni, koji predvodi državno izaslanstvo Ugande u službenom trodnevnom posjetu Srbiji, poručio je poslije razgovora s predsjednikom Aleksandrom Vučićem i sastanka gospodarstvenika dviju država, da njegova zemlja proizvodi mnogo sirovina i hrane, ali da gubi milijarde jer prodaje sirovine, a ne gotove proizvode.

"Pozivam srpske prijatelje da dođu i surađuju s nama i stvaraju dodatnu vrijednost", poručio je Museveni.

On je pobrojao kako sve Uganda gubi na svjetskom tržištu, ilustrirajući to primjerom kave.

Tržište kave u svijetu vrijedi 460 milijardi dolara, a Afrika koja proizvodi kavu, dobija samo 2,4 milijarde, dok Njemačka koja ju ne proizvodi, na kavi zarađuje 6,8 milijardi dolara, ustvrdio je ugandski predsjednik.

To što vrijedi za kavu, vrijedi i za željezo, dodao je Museveni, navodeći kako tona sirove željezne rude košta 47 dolara, a da tona čelika vrijedi od 600 do 900 dolara.

"Nisam dopustio izvoz željezne rude i litija. Misle da sam glup da izvozim litij i da onda oni prave baterije i automobile. Ne, ne, ne! Dođite vi u Ugandu i proizvodite ovdje litij i automobile", rekao je Museveni.

On je istaknuo da se iz Ugande može izvoziti u ostale države Afrike, da ima mogućnost izvoza i u SAD bez kvota, uz sporazum o trgovini s Europskom unijom koji obuhvaća sve osim naoružanja, dok Kampala ima i odlične odnose s Pekingom.

Vučić je istaknuo da "povijesno prijateljstvo" s Ugandom nikada nije dovedeno u pitanje i pozvao srpske gospodarstvenike da razmotre mogućnosti ulaganja u Ugandi i suradnju s ugandskim kompanijama.

Naglasio je i da je Srbija spremna razgovarati o izvozu oružja i streljiva, jer je Uganda dopušteni krajnji korisnik, a ponudio je i suradnju u građevinskoj industriji, sektoru zdravstvene zaštite, energetike i informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

On je najavio da će koncem kolovoza Srbija poslati izaslanstvo u Ugandu kako bi se zajednički razmotrile sve mogućnosti za suradnju.

Vučić je rekao i da bi do kraja 2024. mogla biti uspostavljena izravna avionska linija Beograd - Kampala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2023 04:05