OTMICA

Predsjednik Ukrajine o prihvaćanju zahtjeva otmičara: Ne borimo se za popularnost, već za živote

Zelenskij je u priopćenju opisao pregovore koje je vodio s tim naoružanim muškarcem koji je zatočio 13 osoba u autobusu
 Yuriy Dyachyshyn/AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij objašnjavao je u srijedu svoju odluku od utorka da pristane na neobičan zahtjev otmičara i objavio dokumentarni film o zlostavljanju životinja.

Zelenskij je u priopćenju opisao pregovore koje je vodio s tim naoružanim muškarcem koji je zatočio 13 osoba u autobusu u Lutsku, na zapadu Ukrajine.

"Postignut je rezultat: svi su živi", napisao je predsjednik kojem neki predbacuju što je pristao na neobičan zahtjev.

"Ne borimo se za popularnost, već za živote", napisao je Zelenskij.

Ta otmica se smirila kada je Zelenskij pristao na svojoj Facebook stranici podijeliti "Earthlings", dokumentarni film iz 2005. godine u kojem tekst govori američki glumac Joaquin Phoenix i kojim se osuđuje loše postupanje sa životinjama.

Zelenskij je objasnio da je razgovarao s otmičarem (44) Maksimom Krivošem i dogovorio puštanje tri otete osobe nakon što objavi taj video.

Napadač je tijekom razgovora s predsjednikom pustio jednu stariju ženu, jednog mladića i jednu trudnicu.

Tada je pustio ostale taoce i zatim ga je policija uhitila. Nakon sretnog završetka otmice, Zelenskij je izbrisao video sa svog zida.

Prema podacima ukrajinskih službi sigurnosti (SBU), niti jedna oteta osoba nije ozlijeđena tijekom 12-satne otmice kada je Krivoš prijetio detoniranjem bombe. Prijeti mu do 15 godina zatvora zbog terorističkog nedjela i otmice, precizira SBU.

SBU je objavila u srijedu da je uhitila nekoliko osoba osumnjičenih da su suučesnici otmičara, koji je već proveo 10 godina u zatvoru zbog razbojništva, prijevara i ilegalnog posjedovanja oružja.

Neki Ukrajinci kritiziraju Zelenskija zbog popuštanja tom zahtjevu otmičara, a ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov ga je ocijenio "nestabilnim".

Veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Ukrajini je pohvalilo ukrajinske vlasti za postupanje u tom incidentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:43