ANTISEMITIZAM

Predsjednik Židovske zajednice Graza napadnut bejzbolskom palicom, Kurz u šoku

Austrija je naredila uvođenje snažnijih sigurnosnih mjera kada je posrijedi zaštita židovskih ustanova
Austrijski kanceral Sebastian Kurz
 Stephanie Lecocq/AFP

Austrijski kancelar Sebastian Kurz i ostali visoki dužnosnici vlade kazali su da su šokirani napadom na predsjednika Židovske zajednice grada Graza te su naredili uvođenje snažnijih sigurnosnih mjera kada je posrijedi zaštita židovskih ustanova u čitavoj Austriji.

Nepoznata osoba bejzbolskom je palicom u subotu navečer napala predsjednika židovske zajednice Graza, Elieja Rosena ispred singagoge, koja je prošli tjedan bila dvaput vandalizirana.

Rosen se, zajedno s prijateljem uspio skloniti u svojem automobilu, no napadač je palicom udarao po prozorima njegova vozila. "Nasreću prozori nisu razbijeni. Tek pošto je prišao slučajni prolaznik, napadač je pobjegao", kazao je Rosen.

Štajerska policija traga za osumnjičenom osobom.

Kurz je na Twitteru napisao da je šokiran napadom na Rosena te da će austrijske vlasti učiniti sve što mogu kako bi pronašle počinitelja i zajamčile sigurnost židovskim zajednicama u cijeloj državi.

I austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer je tvitao da će, kao odgovor na napad, odsad biti pooštren nadzor nad svim židovskim ustanovama u Austriji.

Napad je osudio i austrijski predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen koji je istaknuo da u austrijskom društvu nema mjesta antisemitizmu.

Glavni grad austrijske pokrajine Štajerske, Graz, na prvome je mjestu po broju antisemitskih ispada i napada.

Po podacima izvješća koje su u svibnju objavile Židovska zajednica grada Beča i Forum protiv antisemitizma, u Austriji je 2019. zabilježeno 550 antisemitskih incidenata, što je 9,5 posto više u odnosu na 2017. godinu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:48